Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficial la 15 iulie 2010.
„5 august este data limita de la care primariile pot aplica amenzi celor care nu au incheiat asigurarea obligatorie a locuintelor pana la aceasta data. Valoarea amenzilor se situeaza intre 100-500 ron in timp ce valoarea primei de asigurare este de 10 respectiv 20 euro in functie de tipul locuintei”, a amintit [b]Anca Babaneata (foto)[/b], CEO-ul Platinum.
Compania a lansat si un portal dedicat vanzarii acestor polite, [url= https://asigurareaobligatoriealocuintelor.ro/]AsigurareaObligatorieALocuintelor.ro[/url], clientii putand plati online, cu cardul, asigurarile.
„Orice proprietar de locuinta interesat de incheierea unei polite PAD are nevoie doar de un computer si o conexiune la internet. Accesand portalul si introducand datele locuintei pe care doreste sa o asigure, poate efectua plata online, cu cardul, generandu-i-se in timp real polita PAD care poate fi verificata, imediat dupa emitere, direct de pe site-ul oficial al PAID”, a spus Anca Babaneata.
„Tranzactiile sunt securizate, plata si transferul datelor personale efectuandu-se intr-un mediu protejat prin certificate digitale de securitate recunoscute”, a adaugat ea.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a emis, in intervalul 15 iulie 2010 – 15 iulie 2011, 723. 735 de polite de asigurare obligatorie (PAD). Astfel, o pondere de 8,63% din locuintele din Romania aveau acoperire impotriva dezastrelor naturale prin polita PAD, raportat la fondul locativ existent, de 8,385 milioane de locuinte.
In primul an de subscriere al politei de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID a avizat 46 de dosare de dauna, din care a achitat 16 dosare. Valoarea totala a despagubirilor platite se ridica la 87.375 lei.
Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).
Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.
Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.
Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar prin cele 13 companii membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni si acopera trei riscuri: cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare care sunt autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.