„Categoric ca este o situatie care pune presiune pe cheltuielile de personal . Am decis ca pe parcursul urmatoarelor zile sa luam masuri unde putem compensa”, a afirmat Pogea dupa o discutie cu reprezentanti ai Fondulul Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale, relateaza Mediafax.
El a aratat ca nu a solicitat FMI modificarea parametrilor stabiliti in acord.
Pogea a declarat la audierile din comisiile parlamentare reunite de buget ca anularea celor 10 zile de concediu fara plata in sectorul bugetar ar presupune cheltuieli suplimentare de 1,6 miliarde lei, care pun in pericol tinta de deficit, de 7,3% din PIB.
„Dupa cum bine stiti, Curtea Consitutionala a amanat din nou discutarea legilor privind salarizarea, si astfel circa 1,6 miliarde cat reprezentau cheltuielile cu persoanlul aferente celor 10 zile de concediu fara plata ar putea reprezenta o cheltuiala suplimentara. Exista preocuparea sa ne incadram in deficitul de 7,3% din PIB”, a spus Pogea.
El a aratat ca, desi executia bugetara a fost in limitele acordului cu FMI dupa primele noua luni, cu un deficit de 5,14% din PIB fata de 5,4% din PIB pragul convenit cu Fondul, exista riscul ca pana la finele anului deficitul sa iasa din tinta.
Pogea a adaugat ca printre conditionalitatile de respectat pana la sfarsitul acestui an se mai numara si elaborarea si aprobarea legii salarizarii unice, legii pensiilor, legii responsabilitii fiscale si a bugetului pentru 2010.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.