„Avem in vedere eliminarea unor anumite posturi din sectorul bugetar si reducerea drastica a cheltuielilor, pentru a mentine cresterea economica prognozata pentru anul viitor. Dorim sa avem un deficit bugetar si un deficit de cont curent cat mai reduse, insa limitarea acestora este fundamentata pe diminuarea cheltuielilor, fara sa afecteze programele de investitii”, a precizat Pogea.
Reprezentantii Ministerului Finantelor au declarat pentru NewsIn ca bugetul pe anul viitor este fundamentat pe o crestere economica de 3,5%, o inflatie de 5% si un produs intern brut (PIB) de 584 miliarde lei.
Cabinetul Boc ar putea renunta la atingerea tintei de deficit bugetar de 1,7% in 2009, in conditiile in care reprezentantii Ministerului Finantelor estimeaza ca acesta va ajunge la 4% din PIB in 2008 sau chiar va depasi acest nivel in urma scaderii drastice a incasarilor din lunile noiembrie si decembrie.
„Incasarile din luna decembrie ar putea fi mai mici cu aproape 4 miliarde lei, iar veniturile la sfarsitul anului 2008 vor fi mai mici cu circa 16 miliarde lei fata de cat era prevazut pentru acest an. In aceste conditii deficitul bugetar ar putea ajunge la 4 – 4,1% din PIB”, au declarat surse din minister.
Gheorghe Pogea a explicat, totodata, ca tinta de deficit bugetar de 1,7% din PIB in 2009 ar putea fi modificata intrucat datele pe care aceasta era fundamentata nu mai sunt aceleasi.
„Cand am declarat ca acesta va ajunge la 1,7% din produsul intern brut am avut in vedere un deficit bugetar de 3,5% din PIB in 2008, insa acum s-ar putea sa fie 4%”, a explicat Pogea.
Noul ministru de Finante va prezenta sambata, in Guvern, schita noului proiect de buget pe 2009, urmand ca luni sa aiba loc o noua intalnire in care Executivul va trebui sa ajunga la un acord legat de domeniile care vor fi afectate de reducerea cheltuielile bugetare.
Tot luni, Guvernul ar urma sa ia unele masuri cu impact social, cum ar fi majorarea salariului minim pe economie la 600 lei si plafonarea indemnizatiilor de crestere a copilului la maximum trei salarii medii pe economie.
In varianta propusa de cabinetul Tariceanu, incepand cu 1 ianuarie 2009, salariul minim ar fi trebuit sa creasca la 600 lei, iar indemnizatiile acordate mamelor ar fi trebuit sa reprezinte 85% din veniturile obtinute in ultimul an de activitate, fara a exista un plafon maxim pentru calcularea acestora.