Pogea a spus, intr-o conferinta de presa, ca in Romania nu s-a prezentat viata firmelor intr-un mediu concurential.
„S-a facut o eroare pentru ca nu s-a prezentat viata firmelor din Romania. Intr-un mediu concurential sunt firme care se nasc si firme care mor”, a spus Pogea, citat de Mediafax.
El a aratat ca in 2007-2008, considerati ani de boom economic, au fost, in medie, peste 55.000 de firme care s-au radiat din Registrul Comertului, in timp ce numarul firmelor care s-au infiintat a depasit 136.000.
„In 2009, numarul firmelor care s-au inregistrat pe primele patru luni este dublu fata de numarul firmelor care s-au radiat”, a spus Pogea, care a aratat ca acest indicator este important intotdeauna intr-o economie de piata.
El a recunoscut ca situatia de criza economica a influentat insolventa unor firme, dar ca nu se poate spune ca numarul firmelor aflate in insolventa este mai mare in primele patru luni ale acestui an.
In ceea ce priveste eliminarea impozitului minim obligatoriu, Pogea a spus ca acesta a fost introdus pentru a imbunatati colectarea obligatiilor fiscale.
„Noi suntem un guvern serios si avem in vedere o corectie a firmelor care nu plateau deloc ani de zile si nu vrem decat sa imbunatatim aceasta colectare. Este o reparatie, un tratament egal fata de firmele care sunt contribuabili onesti si au o conformare voluntara”, a spus Pogea.
El considera ca in ceea ce priveste introducerea acestui impozit este prea multa zarva.
„Este prea multa zarva. Adevaratii oameni de afaceri din randul carora provin nu vin la televizor si spun ca-si inchid firma pentru acest impozit minim”, a spus ministrul Finantelor.
El a mai aratat ca Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste veniturile publice ca urmare a taxarii in Europa. Colectarile la buget reprezinta 32,8% din produsul intern brut (PIB), in conditiile in care media statelor membre din zona euro este de 45%, iar Bulgaria are valoarea taxarii de 40%.
„In mod onest ar trebui sa privim cu realitate nivelul taxarii in Romania. Povara fiscala este mare. Numarul de taxe si tarife pe care un contribuabil trebuie sa le plateasca chiar daca este mic il face sa reactioneze negativ”, a mai spus ministrul Finantelor.
El a aratat ca au fost identificate si sunt in curs de elaborare actele normative pentru comasarea si reducerea unui numar de 179 de taxe si tarife de la ordonatori de credite pana la autoritati si institutii care le percepeau, pentru a reduce povara fiscala.
De la 1 mai a fost introdus un impozit minim anual, stabilit in functie de veniturile firmei. Impozitul este cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca firmele au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Firmele care inregistreaza profit vor plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.