„Putem avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca Romania are unul din cele mai scazute niveluri al veniturilor publice din PIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru care ajung in jur de 40%”, a spus Pogea.
„Va trebui sa facem aceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintre masuri, vom pastra in continuare cota unica, impozitul pe profit, impozitul pe venit, pentru ca ele au fost cele care au imbunatatit conformarea voluntara la plata a obligatiilor si au stimulat atractivitatea investitionala. Daca este posibil ca din una dintre taxe, in special TVA, sa ne rezulte ca avem un deficit, o vom prezenta public”, a precizat ministrul Finantelor.
El a aratat ca proiectul de buget pentru anul viitor nu este construit la acest moment pe o crestere a TVA.
„Vom vedea daca nivelul de deficit pe care l-am angajat este sustenabil cu actualele venituri si cu actualul nivel de taxare. Noi credem ca vom reusi sa luam celelalte masuri de ajustare a cheltuielilor si sa mentinem un deficit la nivelul de 5,9%, cum ne-am angajat. Romania nu isi permite multi ani de acum inainte sa lucreze cu deficite de 7-8% din PIB”, a aratat ministrul Finantelor.
Presedintele Traian Basescu a admis, luni, intr-o discutie cu usile inchise cu investitorii straini, ca TVA ar putea fi majorata din 2010, el declarand, potrivit unor surse participante la intalnire, citate de „Ziarul Financiar”, ca prefera cresterea TVA majorarii cotei unice de impozitare.
„Indiferent de presiunile Fondului Monetar International, cota unica ramane de neatins”, a afirmat presedintele, potrivit unui participant la discutii.
Seful statului ar fi spus ca este vorba de o majorare de cateva procente.
Surse oficiale au declarat ca ar putea fi luata in discutie o intreaga reasezare a sistemului de impozitare din Romania, iar o eventuala decizie de majorare a TVA, care nu poate fi mai mare de trei procente, adica taxa sa ajunga 22% la inceputul anului viitor, va depinde de aparitia unor prime semnale de revenire a economiei, mai noteaza „Ziarul Financiar”.
Bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 4,5% din PIB dupa primele 8 luni ale anului, in urcare cu 1 punct procentual comparativ cu nivelul inregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit.
Fondul Monetar International a fost de acord, la inceputul lunii august, dupa prima evaluare a acordului stand-by de imprumut, cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, de la proiectia anterioara de 4,6%.