„In ce masura vom rezista la criza venind cu o asemenea mentalitate (cea de speculatii – n.r.) este de discutat”, a afirmat Pogonaru, citat de Mediafax.
El a explicat ca in prezent exista oameni de afaceri „foarte lichizi”, care fac presiuni pentru scaderea preturilor activelor pentru a putea face achizitii, dar si persoane care nu au deloc lichiditati si „dau din colt in colt”.
„Ma intereseaza redefinirea modelelor de afaceri. Este clar ca lumea incepe sa fie altfel, e clar ca te gandesti tot timpul ce model de afaceri trebuie sa adopti pentru ca afacerea sa-ti reziste daca criza dureaza un an sau cinci”, a mai spus presedintele AOAR.
Pogonaru considera ca sunt foarte multe „lucruri neclare” in perioada urmatoare, dar ca el este optimist in ceea ce priveste perspectivele unor segmente precum private equity sau tehnologie.
Totodata, el a aratat ca singurul principiu pe care il adopta este cel potrivit caruia momentul de „pornire inapoi” din criza este cel in care preturile pe piata de real estate s-au stabilizat, intrucat activele imobiliare sunt colateralele pentru „tot ce misca”.
In ceea ce priveste sectorul bancar, Pogonaru, care este si membru in Consiliul de Supraveghere al BCR, crede ca piata este matura, intrucat s-a mai confruntat cu dificultati, cum ar fi falimentul unei banci sau criza rusa din 1998.
„Prima tendinta pentru recuperarea creantelor nu va mai fi executarea silita, ci cum se poate redresa aceasta societate. Se doreste o cooperare inainte de a se ajunge in fata instantei, pentru redresarea situatiei financiare a societatii. Dorinta sistemului bancar este in prezent de a salva, in limitele economice posibile actuale, situatia viitoare a firmei”, a aratat Pogonaru.
Pe de alta parte, presedintele AOAR considera ca „subiectul adevarat” ar trebui sa fie in prezent ceea ce se va intampla cu TVA-ul pe 15 septembrie.
„Subiectul real este cum si daca suntem in stare ca TVA-ul sa nu creasca pe 15 septembrie cu doua – trei puncte procentuale. Daca ne uitam la precedentul Ungariei, care a trecut prin acelasi scenariu, de neindeplinire a obiectivelor stabilite prin acord cu FMI, este lucrul pe care il asteptam si este un lucru economic real, destul de usor previzibil”, a mai spus Pogonaru.
Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe 24 de luni cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.