„Guvernul ar trebui, in aceasta perioada de criza, sa stimuleze consumul, singurul in masura sa relanseze economia romaneasca”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Tudor Niculescu, patronul Turabo, cel mai mare lant de cafenele din tara.
Oamenii de afaceri solicita un tratament egal, in conditiile in care criza a afectat si acest domeniu. „Afacerile din domeniul restaurantelor si cafenelelor au scazut cu circa 30%”, a precizat Niculescu.
El considera, pe de alta parte, extrem de benefica decizia guvernului de a elimina, de la 1 octombrie, impozitul pe profitul reinvestit.
„Neimpozitarea profitului reinvestit va ajuta la cresterea investitiilor in domeniu„, spune Niculescu, in conditiile in care „criza reprezinta o oportunitate, avand in vedere eliberarea unor spatii comerciale in zone cu vad comercial”.
Opinie impartasita si de Catalin Mahu, patronul de la Trotter Restaurant, companie care detine lantul de restaurante La Mama si cafenelele Cafepedia.
Acesta a afirmat, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, ca „din fericire, pe fondul acestei crize devin disponibile spatii in zone pe care le credeai inchise, se reevalueaza chiriile si preturile imobilelor”.
In timp ce Niculescu a deschis deja 5 unitati si isi propune ca pana la finele anului sa extinda reteaua Turabo la 50, de la 38 la finele anului trecut, Mahu a fost in primul semestru ceva mai prudent. A deschis o singura cafenea, ceea ce reprezinta mai putin de un sfert din investitiile anuntate pentru 2009: doua cafenele si patru restaurante.
„Am plecat de la premisa, dincolo de oportunitatile imobiliare de piata, ca noile surse de castig vor genera o temperare a scaderii afacerii pe ansamblu„, a explicat Niculescu.
Boc vrea sa scoata evazionistii din restaurante
Autoritatile estimeaza ca piata ospitalitatii, ce include si sectorul cafenele-restaurante, alaturi de piata alcoolului si tutunului, alimentatia publica sau panificatia, sunt printre cele mai evazioniste domenii din economie.
„Impozitul minim trebuie mentinut in astfel de domenii, pentru a contribui la eliminarea evaziunii”, a declarat, luni, premierul Emil Boc, insistand pe faptul ca aplicarea impozitului a adus pana acum venituri importante la buget. El a cerut ANAF sa faca o evaluare a situatiei evaziunii pe care sa o prezinte marti guvernului.
Domeniul restaurantelor este, de altfel, in vizorul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de ani de zile. Fiecare ministru al Finantelor, de la Remes la Vladescu, a incercat diverse variante de impozite, celebra fiind „taxa de scaun„, lansata de Decebal Traian Remes, pe vremea guvernarii CDR. Masura a fost relansata in 2007 de liberalul Sebastian Vladescu, care a obligat proprietarii de restaurnate sa achite catre autoritatile locale o taxa de pana la 3.000 de lei.
Nici atunci, ca de altfel, nici in prezent, nu s-a facut o evaluare a impactului masurilor fiscale, spun oamenii de afaceri, iar in aceste conditii, piata neagra a continuat sa se dezvolte.
Jucatorii din piata cred ca nici impozitul minim nu va rezolva problema evaziunii si ca, dimpotriva, va adanci problemele.
„Afacerile la negru in astfel de domenii le scoti la iveala oferindu-le celor care lucreaza deja la negru posibilitatea de a-si desfasura afacerile legal”, a spus Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). „Niciodata masurile punitive nu vor ajuta, iar acum, in conditii de criza, nici atat”, a adaugat Parvan.
In alte state, problema evaziunii fiscale a fost rezolvata fie prin stimularea business-urilor legale, ca in Germania, fie printr-un control riguros al afacerilor din domeniu. In Statele Unite, de exemplu, patronii si angajatii sunt obligati sa sustina interviuri cu inspectorii fiscali, in care sunt chestionati despre incasari, bacsisuri, aprovizionare, iar din rezultatele testelor, se afla de cele mai multe ori adevarul despre afacerile la negru.
In Suedia, rolul patronatelor este unul foarte activ. Acestea monitorizeaza piata si popularizeaza cazurile de evaziune, in timp ce in Australia, controalele fiscului vizeaza in principal compararea achizitiilor facute de restaurante cu vanzarile declarate.
Niculescu, Turabo: Reducerea TVA ar putea curata piata
Patronul de la Turabo vine cu o solutie pe care o considera optima pentru Romania – reducerea TVA-ului.
„Daca guvernul ar reduce TVA-ul la 9%, sa spunem, efectele s-ar resimti imediat in pret, pe tot lantul, de la producator la pretul platit de consumator. In acest fel, s-ar genera o competitie reala intre cei care vand produse legal si cei care o fac la negru, si ar creste si consumul”, a aratat Tudor Niculescu.
O masura anti-criza a fost luata de guvernul francez, care a redus TVA-ul pentru restaurante de la 19,6% la 5,5%, in speranta ca va stimula consumul. Premierul Emil Boc a anuntat insa ca guvernul nu are de gand sa umble la cota unica sau TVA in 2010.
Pe de alta parte, patronul de la Turabo crede ca guvernul ar trebui sa faca un lucru fundamental, sa asigure o stabilitate fiscala.
„In acest domeniu, cel al restaurantelor si cafenelelor, cei care au investit nu au avut nevoie de ajutor, au facut-o pe banii lor, fara ajutorul statului. Pentru a continua sa investeasca, au nevoie insa de un mediu predictibil, pentru a-si putea coordona planurile de dezvoltare”, a precizat Niculescu.
Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in prezent, in tara sunt deschise in jur de 30.000 de restaurante, baruri si cafenele.