Liderul Partidului Social Democrat a afirmat ca majorarea TVA-ului la 24% va da nastere unui scenariu „apocaliptic”: preturile vor creste cu mai mult de 5%, cat este majorarea TVA.
„Majorarea TVA va ingropa total economia privata. Economia era ingenuncheata, iar acum va fi distrusa cu totul, iar coruptia si evaziunea fiscala vor creste exponential. Functionarii publici care trebuie sa efectueze controale vor avea salarii reduse cu 25%, iar asta inseamna ca va fi de 50 de ori mai multa coruptie decat pana acum, iar firmele private isi vor inchide portile si va creste si somajul”, a declarat Ponta.
Declaratiile liderului PSD vin dupa ce liberalii au criticat la randul lor decizia majorarii TVA despre care spun ca va determina adancirea crizei economice. Fostul ministru de Finante liberal Varujan Vosganian s-a aratat sceptic fata de afirmatia ministrului Sebastian Vladescu potrivit careia majorarea TVA permite mentinerea in deficitul agreat cu FMI si va aduce la buget in jur de patru miliarde lei pana la sfarsitul anului.
„Cele 3-4 miliarde de lei sunt o varianta optimista (…) Atunci cand taxele cresc, consumul scade. Daca ma intrebati pe mine, aceasta masura nu mai este suficienta pentru acoperirea gaurilor bugetare, pentru a ajunge la 6,8% din PIB deficit. Nu mai este de ajuns doar majorarea TVA la 24%. Guvernul a intarziat atat de mult si a administrat atat de prost economia, incat deficitul bugetar risca sa ajunga la 10-11% din PIB. Cred ca datoria publica se va urca spre 50 de milioane de euro pana la sfarsitul anului, ceea ce deja e foarte mult”, a opinat liderul PNL.
Vosganian a sustinut ca „umbla zvonul ca se va reduce si plafonul de exonerare a impozitarii pentru pensii, de la 10 miloane, undeva spre 7-8 milioane”.
Marko: Cresterea TVA va fi suficienta
UDMR sustine cresterea TVA-ului de la 19% la 24%, considerand ca aceasta fiind suficienta pentru incadrarea in cifrele economice convenite cu FMI.
Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca, inca de la inceput, au existat doua solutii alternative – diminuarea salariilor si a pensiilor sau cresterea taxelor, iar dupa decizia din urma cu o zi a Curtii Constitutionale, referitoare la pensii, s-a ajuns la solutia a doua.
„De la inceput am avut aceasta alternativa – ori reducerea cheltuielilor cu salariile si pensiile ori majorarea taxelor. Din considerente de eficienta, noi am ajuns la concluzia ca reducerea salariilor si a pensiilor ar duce la rezultatele scontate si la pastrarea deficitului, decat majorarile de taxe. Dar dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala reducerea pensiilor, am ales o anumita solutie din pachetul alternativ. Dupa calculele Ministerului de Finante, va fi suficienta. Am discutat ieri (vineri – n.r.) in coalitie foarte detaliat pe diferite posibilitati, solutii, cu cifre, procente si am ajuns la aceasta solutie, pe care o sustinem”, a afirmat Marko Bela.