- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Polonezii ne invata cum sa accesam fondurile UE. Prima greseala a firmelor romanesti: \”Nu stiu ce vor sa faca cu banii, au doar o lista de dorinte\”

29 Sep, 00:01 • gecad.net
Porniti cu o idee cat mai clara a proiectului pentru care vreti finantare europeana si evaluati-va realist sansele de reusita, pentru a va imbunatati proiectele, recomanda membrii Accreo, companie poloneza specializata in consultanta pe fonduri europene.
Polonezii ne invata cum sa accesam fondurile UE. Prima greseala a firmelor romanesti: \Nu stiu ce vor sa faca cu banii, au doar o lista de dorinte\

Acestia spun ca firmele trebuie sa isi clarifice din start planul de afaceri pentru care doresc sa acceseze fondurile, ceea ce ar usura misiunea consultantilor si ar creste sansele de reusita.

Laurentiu Dinu, managing partner Accreo Romania, spune ca firmele romanesti nu au o idee foarte clara a proiectului pe care vor sa il scrie, ci doar o „lista de dorinte”. Rolul consultantului devine astfel de a parcurge drumul de la dorinta pana la proiectul final, a declarat acesta marti, intr-o conferinta de presa.

Un alt sfat ar fi ca firmele sa cantareasca sansele de reusita a proiectului, inainte de a il depune, cerand ajutorul consultantului. Potrivit lui Michal Gwizda, partener in cadrul Accreo Polonia, consultantul trebuie sa adapteze planul de afaceri, pentru a-l face cat mai apropiat de cerintele finantatorului.

Proiectul trebuie sa fie in acelasi timp „bancabil”, adica finantabil de catre o banca. Bancile sunt, de regula, cele care acorda fondurile necesare pentru cofinantarea proiectelor.

Unii consultanti colaboreaza cu bancile pentru a asigura sursa de cofinantare necesara clientilor. In lipsa unui ajutor primit din partea consultantilor, clientul trebuie sa se asigure insa ca proiectul sau este finantabil, chiar inainte de a face primii pasi pentru accesarea fondurilor.

Pe de alta parte, spun consultantii Accreo, unele companii locale nu incearca sa acceseze fonduri UE, din cauza ca se tem de lipsa de transparenta. „Multe dintre ele prefera sa isi finanteze proiectele din fonduri proprii sau din credite bancare, deoarece isi inchipuie ca acordarea fondurilor nu este transparenta”, a declarat Laurentiu Dinu.

Michal Gwizda crede insa ca Romania este mult mai bine vazuta pe pietele externe din punct de vedere al transparentei acordarii fondurilor UE decat Bulgaria sau alte tari vecine, asa incat aceasta temere este nejustificata.

Dincolo de sfaturile pe care le dau companiilor din Romania, polonezii au insa multe recomandari pentru autoritatile care se ocupa de administrarea fondurilor UE.

Una dintre ele se refera la stabilirea prioritatilor tarii, atunci cand se elaboreaza strategia de accesare si acordare a fondurilor europene.

Spre exemplu, Polonia a ales ca creeze facilitati prin care sa incurajeze accesarea fondurilor de catre companiile mari, si a constituit un sistem de garantii pentru aceste tipuri de proiecte.

„Polonia incurajeaza accesarea de fonduri de catre companiile mari, pentru ca ele pot conduce la cresterea competitivitatii tarii, dar Romania a pus accent pe programele pentru IMM-uri”, atragand atentia ca in Romania exista un fond de garantare care se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), dar nu si companiilor mari.

In plus, documentatia solicitata de autoritati celor care vor sa acceseze fonduri europene este prea stufoasa.
[quote= Laurentiu Dinu, managing partner Accreo Romania]Caietele de sarcini sunt in Romania cat o enciclopedie. In Irlanda, ele cuprind cateva pagini[/quote]
Una dintre problemele care impiedica la noi derularea proiectelor prin fonduri europene este si blocarea prin contestatii a licitatiilor, fiind vizate in special achizitiile publice.

Marta Popa, partener in cadrul casei de avocatura Voicu&Filipescu, mentioneaza ca interesul companiilor pentru fondurile europene dedicate energiei, de exemplu, este foarte mare, datorita sumelor mari puse in joc, asa incat licitatiile organizate de autoritati sunt foarte contestate.

„Una din prevederile legislative care impiedica derularea licitatiilor este ca unul dintre contestatari poate invoca exceptia de neconstitutionalitate, ceea ce inseamna ca procesul trebuie sa isi deruleze parcursul pana la Curtea Constitutionala”, a spus Marta Popa pentru DailyBusiness.ro.

Polonezii nu au astfel de probleme.

„In Polonia nu sunt atatea contestatii, pentru ca sistemul este mai transparent, mai simplu, si nu in ultimul rand, pentru ca exista increderea in instititii. Cand criteriile sunt foarte clare si sistemul este transparent, nu mai are sens sa faci contestatii”, a declarat Laurentiu Dinu.

El a amintit ca in ultimul timp au existat si unele progrese in reglementarile privind licitatiile publice. „Inainte exista posibilitatea ca, atunci cand se facea contestatia, sa se opreasca derularea proiectului. Am trecut la nivelul urmator. Acum nu se mai opreste derularea proiectului. E un pas inainte, dar nu trebuie sa ne oprim aici, iar procesul de simplificare trebuie sa continue”, a conchis Dinu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...
Elena Lasconi, reacția dură după stabilirea noului calendar al alegerilor prezidențiale: „Politicieni mici care fac doar combinații pentru ei înșiși!”
Elena Lasconi, reacția dură după stabilirea noului calendar al alegerilor prezidențiale: „Politicieni ...
TOP 5 coduri secrete pentru Android care pot fi accesate. Situațiile în care te ajută
TOP 5 coduri secrete pentru Android care pot fi accesate. Situațiile în care te ajută
Horoscop 9 ianuarie. Zodia norocoasă a zilei. Banii curg în conturi pentru un semn zodiacal! Vezi dacă ești tu
Horoscop 9 ianuarie. Zodia norocoasă a zilei. Banii curg în conturi pentru un semn zodiacal! Vezi dacă ...
De unde are Dani Oțil bani de vacanțe în Maldive. Ce le-a răspuns prezentatorul de la ”Neata” haterilor
De unde are Dani Oțil bani de vacanțe în Maldive. Ce le-a răspuns prezentatorul de la ”Neata” ...
Veste bună pentru români. Toți cei care plătesc cu acest tip de card primesc o parte din bani înapoi
Veste bună pentru români. Toți cei care plătesc cu acest tip de card primesc o parte din bani înapoi
Andreea Raicu, idee de salată sănătoasă. „Te ajută să îți reduci colesterolul, reglează zahărul din sânge și ajută la digestie”
Andreea Raicu, idee de salată sănătoasă. „Te ajută să îți reduci colesterolul, reglează ...
Șofer român de TIR,  condamnat la închisoare și amendat cu 482.000 de euro, în Franța, după ce a fost prins transportând 99 de kilograme de canabis
Șofer român de TIR, condamnat la închisoare și amendat cu 482.000 de euro, în Franța, după ce ...