„Ordonanta prin care am redus numarul board-ului si am impus conditii profesionale a fost negociata si solicitata in mod expres de Comisia Europeana si mi se pare un lucru normal si corect”, a spus Ponta.
El a adaugat ca
ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, va
pune, joi, la dispozitie memorandumul cu Fondul Monetar International prin care
s-a cerut imperativ autoritatilor ca boardaul ASF sa aiba mai putini membri,
iar acestia sa aiba o anumita pregatire profesionala.
„Inteleg declaratiile politice, dar, cand e vorba de acorduri internationale, vreau sa fim foarte precisi. Nu stiu cine lucreaza sau nu la ASF, e in subordinea Parlamentului, nu a
Guvernului”, a adaugat Ponta, conform
Mediafax.
Procurorii
DNA sustin, conform presei, ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru
a introduce un criteriu de incompatibilitate care sa il indeparteze pe un
vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in urma influentei
altui membru al conducerii ASF, Marian Mirzac, care ar fi urmarit sa protejeze
astfel interesele firmei de asigurari Carpatica, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, fiind indicat drept posibil
initiator al ordonantei.
Omul
de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian
Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, au fost arestati
preventiv, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, miercuri seara, la
propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul „Carpatica”.
In acelasi timp, instanta a respins cererea DNA de arestare a lui Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, care are insa interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.
Procurorii anticoruptie au dispus marti, 28 ianuarie 2014, retinerea invinuitilor Ilie Carabulea, Marian Mirzac si Radu Mustatea pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Procurorii DNA au facut, marti, 17 perchezitii in Bucuresti si Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, fals si instigare la fals. Perchezitiile vizeaza reprezentanti ai societatii Carpatica Asigurari si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
De asemenea, Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, este urmarita penal in dosarul de coruptie in care marti au fost facute perchezitii, fiind acuzata ca, in calitate de director la ASF, ar fi ajutat o persoana sa ocupe functia de director general la o societate de asigurari, potrivit DNA.
Miercuri, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Tudor Daniel – George, functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul ASF, fost presedinte, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.