El a precizat, marti, ca Guvernul, in consultare cu Parlamentul si cu Banca Nationala a Romaniei, va avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare pe aceasta tema, pe masura ce sunt lamurite unele aspecte ridicate de alte tari, in special de Polonia.
Potrivit acestuia, uniunea bancara este o idee buna, dar Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie si „primita la masa”, iar in propunerea actuala, nefiind membra a zonei euro, Romania nu poate nici sa participe, nici sa isi spuna parerea in cadrul uniunii bancare.
„Nu poti sa te duci sa discuti jumatate de ora si sa dai verdicte. Eu nu am spus nici ca sunt in favoarea, nici ca sunt impotriva, am spus ca doar trebuie sa analizam ce inseamna (uniunea bancara – n.r.). Romania trebuie sa actioneze mult mai serios cand e vorba de temele europene”, a mai spus Ponta, citat de [url= http://www.mediafax.ro/economic/ponta-vom-lua-o-decizie-privind-aderarea-la-uniunea-bancara-dar-conditia-este-sa-fim-la-masa-10090383]Mediafax[/url].
Discutiile pentru uniunea bancara a zonei euro [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/discutiile-pentru-uniunea-bancara-a-zonei-euro-au-intrat-in-dificultati-serioase-80907/]au intrat in dificultati serioase[/url], provocand indoieli ca Franta, Germania, dar si tarile din afara zonei euro, pot conveni pana la sfarsitul acestui an asupra proiectului pentru supravegherea unica a bancilor.
Ministrii de Finante europeni si-au exprimat sambata, in Cipru, dezacordul fata de propunerea Comisiei Europene de supraveghere a bancilor, primul pas catre sustinerea comuna a bancilor din zona euro
Reprezentantii Germaniei, Suediei, Poloniei si Olandei au cerut un calendar mai realist al negocierilor pentru rezolvarea problemelor, sugerand ca discutiile sa aiba loc in 2013.