Acesta a atras atentia ca modalitatea de calcul al expunerilor bancilor in metodologie BIS (Banca Reglementelor Internationale) difera de cea stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Fondul Monetar International (FMI).
Reducerile de expuneri au fost de peste 1%, maxim 2% fata de martie, potrivit metodologiei locale si a FMI.
„Exista variatii intre banci, in contextul in care unele au adus bani suplimentari fata de 31 martie si unele institutii izolate si-au redus expunerile. Cifrele nu sugereaza ca banii au fost pe punctul de a pleca”, a spus Popa.
El a atras atentia ca angajamentele celor 9 banci sunt voluntare.
„Daca aceste institutii voiau indeajuns sa isi retraga capital, puteau sa o faca. Sigur ca noi nu am fi stat cu mainile in san”, a spus Popa.
Oficialul BNR a afirmat ca nu a existat niciun moment in care sa fie vorba de o schimbare de strategie privind o posibila modificare a angajamentelor asumate la Viena si Bruxelles.
El a mai spus ca oficiali ai bancii centrale si ai FMI se vor intalni la Bruxelles pe 18 noiembrie cu principalele 9 banci straine din Romania.
Grupurile-mama ale principalelor 9 banci cu capital strain au semnat, in luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Bancile care au semnat acordurile sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit. Acestea controleaza 70% din piata din Romania.