„Piata romaneasca are un dezavantaj: e mai mare decat celelalte din zona, dar nu suficient de mare incit sa fie eficient pentru bancile de investitii si alti investitori financiari sa faca o cercetare exhaustiva asupra acestei tari, deci se face o tranzactionare pe baza de sentiment”, a declarat Popa, citat de NewsIn.
Viceguvernatorul BNR a spus ca unul din canalele de vulnerabilitate ale economiei romanesti este cursul de schimb.
„Apetitul fata de risc face ca Romania sa fie considerata un substitut de tranzactionare al altor economii, unde cursul de schimb este imposibil de tranzactionat, respectiv Tarile Baltice si Bulgaria”, a afirmat Cristian Popa.
Astfel, Romania are un regim valutar de „volatilitate controlata” (managed float), care permite jucatorilor straini speculatii pe curs, in timp ce Tarile Baltice si Bulgaria au adoptat un regim de consiliu monetar, in care moneda nationala are un curs fix (pegged currency) fata de euro, a explicat viceguvernatorul BNR.
Leul a fost una din monedele din regiune care s-au depreciat cel mai mult de la inceputul turbulentelor de pe pietele financiare internationale, in august 2007. Investitori straini au reactionat atunci la vestile negative legate de Romania, cum ar fi scaderea perspectivei de rating de catre agentiile de evaluare financiara.