- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Popa: BNR nu doreste eliminarea creditului in valuta

05 Oct, 12:21 • Redactia DailyBusiness
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a aratat miercuri ca BNR nu doreste eliminarea creditului in valuta, ci un echilibru intre lei si valuta si limitarea in cazul sectorului neprotejat de riscul valutar, in cazul de fata, in principal populatia.
Popa: BNR nu doreste eliminarea creditului in valuta

„Nu dorim sa apelam la interdictii, pentru ca duc la distorsiuni. Un alt obiectiv (al noilor reglementari – n.r.) este cel de reflectare cu acuratete a riscului sporit al acordarii creditului in valuta in pretul acelor produse”, a spus Popa.

Viceguvernatorul BNR a punctat ca initiativa reglementatorului urmareste si un proces de [b]educare a clientilor[/b], care este o preocupare permanenta la nivelul UE, proces in care este nevoie de o implicare mai puternica din partea bancilor comerciale.

[b]Noile masuri vor fi mai eficiente[/b]

Noile reglementari privind creditele in valuta vor fi mai eficiente, intrucat masura nu este izolata, ci face parte dintr-o preocupare europeana, limitarile anterioare fiind evitate dupa 1-2 ani de la initiere, a declarat viceguvernatorul BNR.

„Marea bresa a creditului in valuta a avut loc in 2007 -2008, cand accelerarea intrarilor de capital a redus eficacitatea lor. De fapt, stiam ca masurile sunt eficiente 1-2 ani, dupa care incep sa fie ocolite. O buna parte din ocolire se face prin externalizari. Astazi avem de-a face cu masuri noi, care insa nu sunt izolate, se refera la un context european”, a explicat Popa, la seminarul Romanian Financial Forum, organizat de Mediafax impreuna cu Banca Nationala a Romaniei.

Potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a crediteolor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte. Acelasi regim se aplica si creditelor de refinantare a imprumuturilor imobiliare.

Creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

In cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de o garantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exemplu polita de asigurare) de 133% din suma imprumutata.

De asemenea, in cazul creditelor de consum cu alte destinatii, debitorul persoana fizica va prezenta o garantie reala sau personala de 133% din valoarea imprumutului.

Fac exceptie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, pentru deces si pentru studii.

Pentru creditele imobiliare, debitorul ar urma sa detina un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a anuntat miercuri ca in urma discutiile avute de reprezentantii comunitatii banacare cu oficialii BNR s-a stabilit ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ghetea-creditele-imobiliare-nu-vor-fi-afectate-de-noile-reglementari-ale-bancilor-69048/ ]bancile vor putea acorda in continuare credite in valuta pentru achizitia de locuinte in actualele conditii[/url], banca centrala fiind de acord ca noile reglementari sa nu fie aplicate in cazul imprumuturilor ipotecare si imobiliare.

Bancile vor fi obligate, ca si pana in prezent, sa elaboreze scenarii de risc astfel incat gradul de indatorare sa nu depaseasca pe intreaga perioada pana la scadenta nivelul maxim stabilit de normele proprii de finantare.

Pentru fundamentarea nivelului indatorarii la creditele de consum, [b]bancile vor face simulari[/b] pornind pe baza unor indici valorici stabiliti de catre regulament. Astfel, nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea in considerare a riscului valutar, riscului de rata a dobanzii, si a riscului de diminuare a veniturilor disponibile pe perioada de derulare a creditului.

La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se vor utiliza urmatoarele valori: pentru socul pe curs de schimb – 35,5% la euro, 52,6% la franc elvetian si 40,9% la dolar; pentru socul pe rata dobanzii – 0,6% pentru toate monedele; pentru socul pe venit – 6%. In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta francului elvetian.

La inceputul lunii aprilie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat ca banca centrala pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european.

De altfel, in perioada de explozie a creditului in valuta din 2005 – 2008, BNR a avut mai multe reglementari prin care a incercat temperarea finantarilor in devize straine.

Restantele la creditele in lei au crescut in luna august cu 2,76%, de la 8,91 miliarde lei la 9,16 miliarde lei, in timp ce intarzierile la plata de cel putin o zi la imrpumuturile in valuta au avansat cu 1,83%, de la 10,82 miliarde lei la 11,02 miliarde lei, potrivit datelor publicate de BNR.

Banca centrala prezinta datele privind evolutia creditului in valuta si a restantelor aferente in echivalent lei, ceea ce distorsioneaza relevanta variatiei relative de la luna la luna, influentata de cursul de schimb.

Soldul creditului neguvernamental acordat de banci a scazut in august fata de luna anterioara cu 0,1%, la 215,7 miliarde de lei, dar comparativ cu finele lunii august 2010 este mai mare cu 3,9%, componenta in valuta avansand mai repede decat cea in lei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...