„Cifra este rezultatul unei analize efectuate de grupul Aviva si compania de consultanta Deloitte in tarile europene. Practic, deficitul total al pensiilor in Romania ajunge la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul national. La nivelul Europei, deficitul anual al pensiilor se ridica la 1.900 miliarde de euro”, a spus Popescu, citat de Mediafax.
El a explicat ca prin deficitul pensiilor se intelege diferenta dintre venitul necesar pentru un nivel de trai adecvat la pensionare si suma de bani pe care oamenii se asteapta in prezent sa o primeasca drept pensie.
Potrivit rezultatelor analizei, deficitul de pensii ajunge la 68,8 miliarde de euro in Polonia, 25,3 miliarde de euro in Cehia si 9,5 miliarde de euro in Ungaria.
„In medie, fiecare polonez ar trebuie sa economiseasca in medie, anual, suma de 3.400 de euro, respectiv 4.600 de euro fiecare salariat din Cehia. Cel mai bine stau angajatii din Ungaria, care ar trebuie sa economiseasca 1.900 de euro in fiecare an”, a mai spus seful Aviva Asigurari de Viata.
El a precizat ca, daca nu se iau masuri rapide si importante, cea mai mare parte din forta de munca din Romania se va confrunta cu un nivel de trai foarte redus la pensie.
„In urmatorii 40 de ani, 11 milioane de persoane se vor pensiona in Romania, ceea ce inseamna putin mai mult de jumatate din populatia actuala si de aproape trei ori mai mult decat numarul actual de angajati, respectiv 4,68 milioane”, a mentionat Popescu.
Potrivit acestuia, fiecare persoana trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru viitorul sau, iar companiile de asigurari de viata au datoria de a le oferi clientilor toate informatiile de care au nevoie, astfel incat produsele pe care le achizitioneaza sa fie in concordanta cu necesitatile personale.
Raportul Aviva arata ca persoanele mai in varsta vor trebui sa se bazeze pe mai multe modalitati de economisire pentru a obtine un venit suficient la pensie, in timp ce persoanele mai tinere au o perioada mai mare la dispozitie sa-si mareasca economiile anuale pentru pensie.
Astfel, tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani trebuie sa economiseasca 1.300 euro in fiecare an pentru a reduce decalajul financiar si a pastra un nivel de trai decent, in timp ce pentru categoria de varsta de 30 – 40 ani suma care trebuie economisita ajunge la 1.700 euro.
„Pentru cei care acum au 50 ani si se vor pensiona in urmatorii 15 de ani, suma necesara de economisit se ridica la 4.800 euro/an, pentru ca au mai putini ani la dispozitie pentru a acumula pentru perioda de dupa pensionare”, a afirmat Popescu.
Potrivit studiului, persoanele care nu isi pot suplimenta veniturile la pensie prin economii sau alte bunuri, precum proprietati imobiliare, vor trebuie fie sa lucreze peste varsta de pensionare, fie sa se pensioneze mai tarziu, fie sa accepte un nivel de trai mult redus la pensie.
„Deja unele tari se asteapta ca numarul de persoane care lucreaza peste varsta de pensionare sa se dubleze in urmatorii 10 ani. Pe de alta parte, cresterea varstei de pensionare cu cinci ani ar reduce deficitul pensiilor cu o treime, ceea ce ar ajuta, dar nu ar rezolva problema pe deplin”, a explicat reprezentantul asiguratorului.
Popescu a mentionat ca una din ipotezele luate in calcul la efectuarea analizei a fost evolutia veniturilor salariatilor romani, care se vor ajunge, in 2023, la 80% din salariul mediu inregistrat in toatele statele membre ale Uniunii Europene.
Asiguratorul roman este parte a grupului britanic Aviva, care a investit de la infiintare, in 1999, peste 270 milioane de lei in dezvoltarea operatiunilor din Romania.
Aviva Asigurari de Viata are un capital social de 165,62 milioane de lei, controlat de Aviva International Holding Limited (Marea Britanie) – 99,9998% si CGU Romania Holdings SRL – 0,0002%.
Pe piata romaneasca, grupul britanic mai detine Aviva Pensii Private (pensii private obligatorii).
Cu activitati in acest domeniu din anul 1696, Aviva este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Marea Britanie.