Dan Ioan Popp face parte, alaturi de Patriciu, Niculae de la Interagro si altii, din galeria controversatilor oameni de afaceri care au profitat din plin de „Epoca de Aur a Consumului „. A dezvoltat business-ul Impact, un developer imobiliar listat la bursa in care a investit zeci de milioane de euro. Odata cu criza, a avut de suferit, la fel ca toti ceilalti dezvoltatori. Cu toate acestea, vede cu destul optimism situatia din Romania.
„Romania este inca pe harta investitiilor straine. Intr-adevar ne confruntam cu o scadere de peste 50% a investitiilor, insa lucrurile se pot schimba foarte repede. Totul tine de ce oportunitati oferim”, afirma Popp.
[quote=Dan Ioan Popp, presedinte Impact]Investitorii vor reveni in Romania cand vor simti ca are rost sa investeasca[/quote]
Omul de afaceri spune ca cea mai mare provocare a acestei perioade, dincolo de necesarele reforme operate de stat, o reprezinta relansarea consumului, de care depinde in mare masura revenirea pe crestere economica.
In opinia lui Popp, criza i-a facut pe romani sa lase in urma excesele consumatoriste din anii trecuti, insa din pacate, au cazut in cealalta extrema.
„Noi nu mai consumam nici macar lucrurile absolut esentiale, ce sa mai vorbim de masini, case, excursii. Ne ducem, din pacate, intr-o zona primitiva, imbracam o haina a consumatorilor din anii 70-80″, a declarat omul de afaceri, intrebandu-se ce rost mai are progresul tehnologic, oferta de marfuri si servicii.
„Pana la urma, PIB-ul este o consecinta a actiunilor noastre individuale „, explica Popp.
„Fara consum, economia devine practic inutila in conditiile in care ne-am dorit o economie de tip occidental in care serviciile si prelucrarea sunt in prim-plan”, spune managerul Impact. Potrivit datelor statistice, 70% din PIB-ul Romaniei este generat de consum.
Moratoriul lui Dan Ioan Popp
Omul de afaceri spune ca relansarea consumului tine, dincolo de puterea de cumparare, de factorul psihologic, in care mesajul guvernamental si cel relatat de mass-media joaca un rol esential.
In conditiile in care romanii vad zilnic la televizor sau citesc in ziare ca ne adancim in recesiune, Popp spune ca nu trebuie sa ne asteptam ca ei sa se gandeasca sa isi cumpere case, masini sau alte bunuri cu valoare adaugata care pot contribui la relansarea economiei.
„Din pacate, la noi 95% din populatie preia mesajele transmise ca atare, nu le analizeaza, astfel ca este de inteles aceasta teama, aceasta retinere generala care are efecte foarte grave in economie”, afirma omul de afaceri.
El crede ca guvernantii, clasa politica, expertii in economie, mass-media ar trebui sa vina cu un mesaj ceva mai optimist, care sa redea speranta romanilor.
„Nu e vorba de cenzura. La noi, situatia ori este alba, ori e neagra. Sa luam exemplul francezilor care stiu sa isi pondereze afirmatiile, sa vina cu un mesaj mobilizator, optimist”, afirma omul de afaceri.
[quote=Dan Ioan Popp, presedinte Impact]Avem nevoie de un moratoriu in ceea ce priveste comunicarea. Trebuie sa ne abtinem sa mai facem din tantar armasar[/quote]
In opinia acestuia, rolul statului in acest demers este, in principal, acela de a oferi stabilitate, in special in domeniul fiscal.
„Nu vreau sa mai vad politicieni buni la toate. Nu cred ca cei care ne conduc trebuie sa fie foarte destepti sau cunoscatori. Trebuie sa stie ca nu stiu si in momentul in care isi dau seama ca nu stiu, trebuie sa ii intrebe pe cei care stiu. Asta inseamna un bun conducator „, a declarat omul de afaceri.
„Un bun conducator este cel care are in jurul lui oameni buni pe domenii. Unul sa se priceapa la agricultura, altul la branding etc.”, a explicat Popp.
Popp catre banci: Dati drumul la credite
Presedintele Impact Developer & Contractor S.A spune ca relansarea motorului economiei, consumul, tine, in mare parte si de „combustibilul” oferit de banci. Banii trebuie sa reinceapa sa circule in economie, fie ca sunt contractati de firme sau de catre populatie.
„Bancile, daca stau cu mainile in san si le e teama sa dea credite, se vor scufunda si ele pana la urma”, afirma omul de afaceri.
El spune ca s-a ajuns in situatii absurde in care clienti cu venituri suficiente, a caror situatie financiara nu s-a schimbat foarte mult odata cu criza, au fost refuzati de banci fara practic niciun motiv. Pe de alta parte, sunt multi cei care au renuntat sa mai ia bani de la banci, pentru ca au observat ca bancile au trecut toate riscurile in costul creditului.
„Vorbim atat de firme cat si de persoane fizice care, chiar daca aveau posibilitatea sa ia imprumuturi, au renuntat cand au vazut ca bancile le-au pus in sarcina toate riscurile finantarii” , a mai spus omul de afaceri.
[quote=Dan Ioan Popp, presedinte Impact]Cum sa ne gandim la relansarea economica cand combustibilul motorului economic, banii, costa foarte scump si, mai mult, bancile nu vor sa il vanda?[/quote]
Potrivit omului de afaceri, relansarea creditarii depinde intr-o anumita masura si de interventia statului care trebuie sa demareze programe de investitii, de la infrastructura la constructia de locuinte, in care bancile sa fie atrase prin garantia suverana.
Programul Prima Casa este o mare eroare, spune Popp, pentru ca nu stimuleaza decat vanzarea de locuinte vechi.
„Vanzarea de case la mana a doua consuma bani, insa nu produce valoare adaugata. Practic, nu se vede in PIB, pentru ca nu stimuleaza in niciun fel activitatea economica ci doar speculatia imobiliara. E nevoie de un program care sa stimuleze constructia de locuinte noi care sa fie cumparate sau inchiriate. In Germania, 60% din populatie sta cu chirie”, a mai spus omul de afaceri.