„Enorm de mult a crescut cererea pentru euro. Pot spune ca astazi singurele operatiuni au fost de vanzarea de euro. Vanzarile au explodat. Cererea a fost de cel putin cinci ori mai mare decat intr-o zi obisnuita”, a declarat Andrei Sterescu, administrator Luxor, casa de schimb prezenta in Bucuresti si Arad, citat de Mediafax.
Cursul de referinta publicat luni de Banca Nationala a Romaniei a crescut cu 4,49 bani, la 4,3257 lei/euro, ajungand astfel la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice europene. Cea mai ridicata cotatie de pana acum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicata de BNR la 22 ianuarie 2009. In raport cu moneda americana, BNR a anuntat un curs de 3,4996 lei/euro, cu 0,85 bani peste nivelul anterior.
Leul a continuat sa se deprecieze spre finalul sedintei interbancare de luni, iar cotatiile din piata interbancara au atins un nou nivel maxim absolut, de 4,3580 lei/euro, la inchiderea sedintei paritatea situandu-se usor mai jos, la 4,3525 lei/euro
La majoritatea suscursalelor bancare unde existau case de schimb au fost cozi pentru serviciile de schimb valutar. Chiar si institutii de credit cu putina traditie in operatiunile cu valuta au avut cereri semnificative.
Astfel, la una dintre sucursalele CEC Bank angajata de la ghiseul unde se operau schimburi valutare intreba clientii bancii care asteptau la rand de ce nu au anuntat intentia de a opera schimburi valutare, mai ales pentru sume mari, Ea raspundea aproape continuu la telefonul de serviciu pentru a da detalii despre rata de schimb practicata, precizand de fiecare data ca de dimineata si pana la ora 13:00 a fost modificat de patru ori cursul la care se efectuau operatiunile.
Un operator al unei sucursale Alpha Bank spunea clientilor ca s-a inregestrat o crestere semnificatica pe partea de cumparare valuta, iar cursul a fost modificat de trei ori pana in jurul orei 16:00.
„Astazi a existat o cerere mai mare pentru valuta, dar au fost si multi care au fost precauti pentru ca nivelul cursului li s-a parut foarte ridicat, iar multi asteapta interventia BNR. Comparativ cu vineri a existat o crestere a volumului si numarului de tranzactii cu valuta de 50%, iar fata de o zi obisnuita tranzactiile au fost aproximativ de doua ori mai ridicate”, a afirmat Alina Piciorea, sefa departamentului de vanzari corporate si retail din trezoreria Piraeus Bank.
Ea a adaugat ca si pe partea de vanzari de aur s-a inregistrat o crestere, mai ales in privinta monedelor.
„Astazi am vandut 3 kilograme de aur si 100 de monede, ceea ce este foarte mult intr-o perioada de incertitudine ridicata. De asemenea, au crescut foarte mult si comenzile pentru perioada urmatoare”, a adaugat Piciorea.
Si trezoreria celei mai mari banci, BCR, confirma ca volumele, inclusiv la casele de schimb, au fost vizibil mai ridicate decat intr-o zi normala.
„Au fost volume mai mari per total, iar la sume mici trendul a fost si mai accentuat. Datele finale vor fi centralizate marti dimineata, astfel ca nu putem oferi in acest moment un ordin exact de marime”, a declarat directorul de comunicrae externa al BCR, Ionut Stanimir.
El a aratat ca analistii BCR nu anticipeaza o continuare a trendului in mod sustinut.
„Jumatate din miscarea de curs din ultimele zile a fost rezultatul unor mesaje de panica, privind o depreciere pana la nivele de 5 sau 7 lei/euro”, a declarat si Dorin Badea, directorului trezoreriei UniCredit Tiriac Bank.
Explozia cumpararilor de valuta de la casele de schimb a fost confirmata de aproape toate bancile cu retea teritoriala importanta, dar o parte dintre reprezentantii acestora au insistat sa nu fie citati.
Teama privind deprecierea monedei nationale a debutat vineri, odata cu anuntul privind decizia Curtii Constitutionale, care e declarat neconstitutionale mai multe articole din pachteul de legi de austeritate promovat de Guvern prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului, care reglementau printre altele scaderea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. In aceste conditii, Executivul a decis sambata majorarea TVA de la 19% la 24%.
Noua situatie a cauzat temeri in randul analistilor, care anticipeaza o inrautatire a mediului economic si o aversiune a investitorilor fata de riscul generat de Romania.
Cu toate acestea, dealeri de la o serie de banci din Top 10 au aratat ca pe partea de cumparare de valuta nu s-au plasat investitorii straini, ci in general clientii romani, atat populatia, cat si companiile. De regula, companiile nu luau pozitii pe euro atunci cand se deprecia moneda nationala. Acest comportament indica anticipatii puternice si in randul firmelor privind deprecierea monedei nationale.
Pana de curand, BNR a intervenit indirect pe piata valutara in cazul unor variatii mai ample de curs. Cel mai probabil, banca centrala asteapta o decizie favorabila a board-ului FMI pentru eliberarea celei de-a cincea transe din cadrul acordului stand-by, sau se teme ca o interventie ar mari dobanzile din piata interbancara si ar crea probleme celor care au cumparat titluri de stat in ultimele luni, inclusiv investitori straini.