Depozitele si numerarul detinute de rezidenti in strainatate insumau in septembrie 3,2 miliarde de euro, in scadere cu 14% fata de iunie si cu 12% comparativ cu finele anului trecut.
Totodata, populatia si firmele aveau de recuperat din strainatate imprumuturi de 7,35 miliarde de euro in luna septembrie, cu 4,45% mai putin decat in iunie, dar cu 18,4% peste valoarea de la finele anului trecut, relateaza Mediafax.
Valoarea investitiilor directe ale nerezidentilor in strainatate era in septembrie de 1,1 miliarde de euro, in crestere cu aproape 15% fata de finele anului trecut, in contextul majorarii participatiilor la capital cu aproape 34%, la 415,5 milioane de euro.
Investitiile de portofoliu realizate de populatie si firme in strainatate au avansat in primele noua luni cu 16%, la 1,38 miliarde de euro, in conditiile in care valoarea portofoliilor de actiuni a urcat cu 34%, la 541,7 milioane de euro.
Potrivit BNR, investitia straina directa reprezinta o relatie investitionala de durata, intre o entitate rezidenta si o entitate nerezidenta si implica, de regula, exercitarea de catre investitor a unei influente manageriale semnificative in intreprinderea in care a investit.
Sunt considerate investitii straine directe capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10% din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.
Investitiile directe ale rezidentilor in strainatate includ participatiile la capital si alte capitaluri, in timp ce investitiile de portofoliu se refera la portofoliile de obligatiuni, actiuni si de instrumente ale pietei monetare (certificate de depozit, titluri de stat, etc.).
Totodata, nerezidentii detin in strainatate si alte investitii, inclusiv imprumuturi pe termen scurt si lung, depozite si numerar.
Evolutia investitiilor directe si de portofoliu realizate de populatia si firmele din Romania difera semnificativ in trimestrul al treilea comparativ cu cea din primele noua luni.
Astfel, investitiile directe in strainatate au scazut in septembrie cu 18% fata de iunie, pe fondul reducerii cu 21% a participatiilor la capital. Totodata, valoarea investitiilor de portofoliu s-a diminuat cu 3,4%, in contextul declinului de 27,3% inregistrat pe segmentul actiunilor, care a fost compensat partial de avansul portofoliului de obligatiuni, de 33,3%, la 792,9 milioane de euro.
Per total, activele Romaniei totalizau in septembrie 49,76 miliarde de euro, cu 13,85% mai mari comparativ cu decembrie 2009, in conditiile in care includ, pe langa investitiile directe, cele de portofoliu si alte investitii, si activele de rezerva ale BNR, in valoare de 35,78 miliarde de euro.
Pe partea de pasive, soldul a urcat cu 7,75% in primele noua luni, la 126,56 miliarde de euro, in contextul avansului de peste 12% inregistrat de investitiile de portofoliu si imprumuturile pe termen lung, pana la 5,5 miliarde de euro si, respectiv, 50,2 miliarde de euro.
Valoarea totala a imprumuturilor date de straini in Romania era in septembrie de 55,7 miliarde de euro, dintre care cele pe termen scurt insumau 5,56 miliarde de euro, cu 19% mai mari decat la sfarsitul anului trecut.
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania se situau in septembrie la nivelul de 51,7 miliarde de euro, cu 3,5% peste nivelul din decembrie 2009.
Valoarea investitiilor realizate de straini in instrumente ale pietei monetare din Romania a atins in septembrie maximul record de 1,15 miliarde de euro, nivel aproape dublu comparativ cu cel din decembrie 2009.