„Am incercat totul, dar am ajuns in situatia in care, daca n-am lua aceasta decizie, ar veni riscuri pe care nu ni le putem permite. Guvernul a decis sa ceara ajutor financiar Comisiei Europene”, a declarat premierul demisionar portughez Jose Socrates intr-un discurs televizat.
Portugalia are in vedere un pachet de finantare de pana la 75 de miliarde de euro, potrivit unor oficiali UE.
Randamentele obligatiunilor portugheze au crescut dupa ce Socrates a anuntat, pe 23 martie, ca demisioneaza, Parlamentul respingand propunerile sale de reduceri bugetare. Premierul conduce in prezent un guvern cu puteri limitate pana la alegerile din 5 iunie.
Portugalia s-a imprumutat miercuri de un miliard de euro de pe pietele financiare, reusind sa plaseze intreaga oferta propusa investitorilor, insa dobanda platita a crescut puternic fata de licitatiile de luna trecuta, de la 4,3% la aproape 6%.
Randamentul titlurilor cu maturitatea la 12 luni a crescut la 5,902%, de la 4,331% acum trei saptamani, in timp ce dobanda pentru imprumuturile pe sase luni a urcat la 5,117%, de la 2,984% la inceputul lunii martie.
Socrates nu a dat detalii legate de pachetul de finantare de care statul are nevoie.
Fondul Monetar International a anuntat ca este pregatit sa ajute Portugalia daca va fi necesar.
„Pietele financiare au analizat indelung ideea unui program de salvare pentru Portugalia. Situatia a fost anticipata de toata lumea, cu exceptia, se pare, a guvernului portughez”, a afirmat Paul Donovan, analist la UBS.
Detalii ale pachetului de salvare ar putea fi stabilite la reuniunea ministrilor de Finante din UE care va incepe vineri in Godollo, in apropierea Budapestei. La intalnire va participa si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Pana in prezent, criza datoriilor din zona euro a fortat Grecia si Irlanda sa ceara ajutor institutiilor financiare internationale.