„Banca americana a schimbat din lei circa 50 de milioane de euro, ceea ce a avut un efect de semnal destul de puternic in piata, conducand la deprecierea si mai alerta a monedei nationale”, a declarat dealerul.
Totodata, exportatorii si importatorii locali, cei care au initiat luni miscarea de depreciere acuta a leului, au continuat sa isi schimbe marti economiile din lei in euro.
Ati jucatori mai mici au luat la randul lor decizii de stop loss-uri (adica incercare de diminuare a pierderii), imitand banca americana, care a schimbat leii pe euro.
Singurii sustinatori ai leului au ramas unii straini care continua sa mizeze pe aprecierea monedei si nu s-au speriat inca de scaderea din cele doua zile, precum si banca nationala, care a decis sa intre in scena marti, dupa o absenta de cateva saptamani.
„BNR cumparat lei in special inainte de fixing (de afisarea cursului oficial)”, a comentat dealerul.
Vanzarile masive de lei au condus cotatia leu/euro peste 4,4 marti dupa amiza, in jurul orei 17 cursul coborand apoi in apropierea a 4,39 lei/euro. Cotatia oficiala a fost marti de 4,3523 lei/euro.
Evolutia din zilele viitoare a leului este greu de preconizat. Unii dealeri sustin ca moneda ar putea fluctua o perioada destul de mare de timp in intervalul 4,3 – 4,35 lei/euro.