Potrivit datelor furnizate presei de Politia Federala, Gonzalez este unul din cei mai cunoscuti hackeri din America, specializati in furturile de pe card.
Absolvent de liceu, acesta a invatat singur limbaje de programare. In timpul adolescentei, a fost unul din liderii grupului Shadowcrew, care se ocupa de furturile de date de pe carduri, scrie Wall Street Journal.
Din declaratiile date de el pana in prezent celor de la politie reiese portretul unui tip ambitios, dar si foarte excentric. El a marturisit ca din banii obtinuti din furturi si-a organizat o petrecere de zi nastere cheltuind nu mai putin de 75.000 de dolari.
Ca o picanterie, Gonzalez a povestit totodata anchetatorilor ca, atunci cand a ridicat „prada” unuia din furturile sale, s-a trezit cu o durere groznica de mana, in conditiile in care a fost nevoit sa numere de unul singur 340.000 de dolari, pentru ca masina de numarat se stricase.
Din dezvaluirile lui Gonzalez reiese ca ar fi vrut sa investeasca intr-un bar sumele obtinute prin frauda.
Istoria „profesionala” a lui Gonzalez
Potrivit propriilor declaratii, acesta a intrat in lumea infractionalitatii informatice sub deviza „sa ajungi bogat sau sa mori incercand”, acesta fiind de altfel si numele operatiunii sale prin care a incercat sa patrunda in sistemele informatice ale celor mai mari 500 de companii din SUA.
Inaintea cazului pentru care a fost acuzat luni , Gonzalez fusese adus in fata judecatorilor pentru furtul a 40 de milioane de numere carduri de la firma TJX Cos. si alte companii, prin care a cauzat pierderi de 200 de milioane de dolari.
La acea vreme, adica in 2003, Gonzalez nu a fost incarcerat deoarece a acceptat sa colaboreze ca informator cu serviciile secrete americane.
In acel caz, procurorii sustineau ca infractorii care orchestrasera furtul nu erau genii informatice, ci simpli oportunisti care foloseau o tehnica denumita „wardriving”.
Mai precis, prin intermediul unui laptop, acestia monitorizau traficul Internet din retelele wireless. Odata ce localizau retele vulnerabile, luau datele de pe carduri si le trimiteau catre servere din California, Illinois, Letonia, Olanda si Ucraina, scrie yahoo.com.
In noiembrie 2004, politia federala i-a permis lui Gonzalez sa se mute din New Jersey in Florida, de unde acesta a orchestrat multe din fraudele ulterioare.
Luni, Gonzalez, impreuna cu doi hackeri rusi, au fost acuzati pentru furtul a 130 de numere de carduri, de la procesatorul de carduri Heartland Payment Systems, si de la lantul de magazine 7-Eleven si de la Hannaford Brothers. Furturile au fost comise in perioada 2006 – 2008.
Pe parcursul actiunilor lor, cei trei acuzati au incercat sa isi ascunda urmele, logandu-se cu IP-uri care nu puteau fi identificate.
Valoarea furtului nu a fost inca facuta publica, dar pe forumuri se mentioneaza ca datele unui card se pot vinde cu 10 sau chiar peste 100 de dolari, in functie de valoarea contului de card.
Pentru aceasta frauda, Gonzalez risca 25 de ani de inchisoare si o amenda de 500.000 de dolari, conform Wall Street Journal.
Pe piata americana sunt emise in prezent 1 miliard de caduri de credit si 250 de milioane de carduri de debit, ceea ce inseamna ca un numar echivalent cu peste 10% din totalul cardurilor emise in SUA a facut obiectul furtului lui Gonzalez.