Statul le promite tinerilor de pana in 35 de ani o birocratie simplificata, plus un ajutor de pana la 10.000 de euro, bani nerambursabili, daca isi infiinteaza o afacere. Avand insa in vedere ca fondul total alocat de stat este limitat la 1 milion de euro, in realitate finantarile nu vor ajunge pentru mai mult de 100-200 de persoane. Premierul Emil Boc a anuntat in weekend acest proiect care, spune el, va stimula initiativa privata.
Oamenii de afaceri consultati de DailyBusiness.ro spun ca suma promisa de Guvern este atat de mica (1 milion de euro in 2011) si conditiile de obtinere a ajutorului atat de complexe, incat impactul ordonantei de sprijinire a tinerilor intreprinzatori va fi unul foarte mic, chiar insignifiant.
”Ce inseamna 1 milion de euro? Daca vorbeam macar de 100 de milioane, era ceva. Ca de obicei, Boc se bate cu caramida in piept cu o masura cu impact nesemnificativ”, a declarat omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Pentru a primi ajutorul de la stat, tinerii intreprinzatori vor trebui sa indeplineasca o serie de conditii speciale. Sa nu fi avut nicio firma pana acum, sa aiba maxim 35 de ani si, foarte important, sa aiba destui bani ca sa plateasca un consultant fiscal care sa isi dea avizul pe planul de afaceri.
Asta pentru ca, potrivit proiectului ordonantei de guvern, proiectul trebuie sa fie „bancabil” (sa poata obtine o finantare bancara – n.r.). ”Firmele de tip starter vor primi consultanta, generala si/sau de specialitate, pe baza co-finantarii cheltuielilor aferente, din fonduri proprii si atrase si vor putea obtine credite bancare cu perioada de gratie sau de alte forme de finantare pe baza accesului la garantii acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat pentru imprumuturile destinate realizarii productiei pentru export si investitiilor pentru extinderea si dezvoltarea propriei activitati”, se arata in ordonanta.
”E vorba de cateva mii de euro, bani pe care ii vei plati pentru un plan de afaceri avizat de un specialist autorizat, cu care sa mergi la banca si la Fondul national de garantare a IMM”, spune Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori.
”Daca vreau sa imi deschid un start-up de 10 lei (limita minima a capitalului social necesar in cazul tinerilor intreprinzatori – n.r.), se presupune ca nu am banii necesari pentru a deschide o afacere in regim normal. Ordonanta, in forma sa actuala, limiteaza mult accesul tinerilor la banii statului”, spune Jianu.
[quote=Gheorghe Flutur, vicepresedinte PDL]Vor fi cateva sute de firme sustinute in acest an si cateva mii de firme vor fi sprijinite anul viitor[/quote]
Trecand insa peste ajutorul care, oricum, va fi acordat doar catre cateva sute de firme in 2011 (fapt recunoscut luni de vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur), intrebarea ramane: Ce avantaje ofera o firma de tip starter?
„Prea putine”, raspunde presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori. „Singurul avantaj este ca te costa 10 lei infiintarea firmei”.
”Au eliminat din proiect toate facilitatile importante prevazute in proiectul din Parlament. Firma nu mai este scutita de la impozitul pe profit etc. Din cate am inteles din presa, pentru ca proiectul de ordonanta il voi vedea in forma finala abia maine (marti-nr.) in intalnirea pe care o vom avea cu ministrul Economiei, se va acorda o scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de angajati. Si atunci, unde sunt beneficiile ?”, se intreaba Florin Jianu.
In forma initiala, legea prevedea scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru cinci salariati, angajati pe durata nedeterminata, pentru un venit impozabil nominal echivalent cu 500 euro.
”Speram sa convingem Guvernul sa modifice ordonanta, sa ofere facilitati reale, cum ar fi impozite reduse, un TVA mai mic, facilitati la salarizare, o gama de coduri CAEN mai larga etc.”, a declarat omul de afaceri.
Ce vor tinerii intreprinzatori
Principala solicitare a Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania o reprezinta eliminarea obligativitatii reinvestirii profitului. ”De ce sa mai fac afaceri pe o astfel de firma, daca, practic, statul imi impune sa nu castig nimic, sa reinvestesc tot? Care mai este ratiunea business-ului, daca voi trai atatia ani tot din salariu?”, afirma Florin Jianu.
Potrivit ordonantei, intreprinzatorii trebuie sa reinvesteasca integral profitul realizat in anul fiscal precedent, si, in plus, sa capitalizeze profitul astfel incat, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii, capitalul social al societatii sa atinga echivalentul in lei al sumei de 1.000 euro. In proiectul din februarie capitalul social trebuia sa atinga cel putin 5.000 de euro.
O inlesnire introdusa in proiectul actual se refera la una dintre conditiile in care se pierde calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant. Astfel, aceasta calitate se pierde la data de 1 a lunii urmatoare celei in care cifra de afaceri pe anul in curs a microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant a atins echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro, fata de 200.000 euro in vechea varianta.
O problema o reprezinta insa limitarea obiectului de activitate la 5 CAEN-uri (obiecte de activitate). ”Sa nu uitam ca vorbim de un tanar fara experienta in afaceri. De ce sa il limitez? Poate ca in cei 3 ani in care beneficiaza de ajutorul statului, descopera o idee, o nisa cu potential intr-o zona de business pe care nu a trecut-o in acte. Scopul, pana la urma, nu este sa stimulez initiativa privata? De ce sa o ingradesc?”, afirma Jianu.
Potrivit legii, firmele de tip starter vor putea avea obiect de activitate restrans la cel mult 5 domenii prevazute de CAEN Rev. 2. Legea exclude activitati de genul jocurilor de noroc, tranzactii imobiliare, servicii financiare, consultanta, productie si/sau comercializare de armament, explozibili, droguri si precursori.
Pe de alta parte, Patronatul cere eliminarea obligativitatii angajarii a cel putin 2 angajati pe durata nederminata. ” De ce sa imi impui sa angajez personal in aceste conditii, daca eu pot lucra foarte bine si pe proiect?”, spune omul de afaceri.
Jianu spune ca Guvernul ar trebuie sa se inspire din legislatia franceza intitulata „L’auto-entrepreneur’. Aceasta prevede, printre altele, o contabilitate simplificata, un sistem de plata a taxelor sociale si a impozitelor avand rate fixe si numai legat de veniturile avute si facilitati la TVA.
Ca dovada a reusitei acestui sistem in Franta, in 2009 s-au inscris un numar de 320.000 auto-intreprinzatori, in primul trimestru din 2010, un numar de 110.800 auto-intreprinzatori, 60% dintre ei au succes si in medie realizeaza o cifra de afaceri de 6.300 euro.
O lege fara cap si coada
Potrivit expertului in fiscalitate Gabriel Biris, ordonanta, in noua sa forma, este inutila.
[quote=Gabriel Biris, expert fiscal]Ordonanta este un proiect fara fundament, fara un studiu de impact, e ca un joc de glezne[/quote]
”Ordonanta asta, la fel cum va spuneam si in martie, cand exista un proiect de lege, este, de departe, o frectie la picior de lemn. Atunci macar prevedea anumite scutiri importante pentru tinerii care vroiau sa faca afaceri. In noua forma, nici macar acest lucru nu il mai face. E o lege fara cap si coada”, a declarat expertul.
”Va fi, cel mult, o afacere pentru baietii destepti, carora statul le va oferi finantare cu dedicatie”, a afirmat Biris.
Ideea privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri, debutanti in afaceri – firme starter a fost lansata inititial, anul trecut, de fostul ministru pentru IMM-uri, social democratul Constantin Nita.
Dupa iesirea de la guvernare a PSD, legea a fost abandonata, fiind reluata in luna martie de Ministerul Economiei. Intre timp, legea a esuat in sertarele parlamentarilor, iar Guvernul a decis sa promoveze o ordonanta de urgenta.
Amanata de luni de zile, ordonanta ar putea fi aprobata in aceasta saptamana de guvern.
Primele firme starter ar putea sa apara la finele acestui an.