„Romania este frumoasa din padurea adormita. Sa va spun o poveste. Odata a existat o printesa frumoasa care se numea Romania si avea numeroase daruri – frumusete, petrol, pamant, oameni, Dunarea”, a spus Bruynseels miercuri, la o conferinta organizata de Consiliu Investitorilor Straini (CIS) si ASE Bucuresti.
El a spus ca atunci cand printesa a implinit 18 ani a fost inchisa intr-un castel de vrajitoarea deghizata in consum si deficite nesustenabile, si a cazut in „somnul dulce”, adica in recesiune.
„Dupa ani a venit un print din afara tarii, care a aflat de poveste, si era plin de bani, si a intrat in castel la printesa, a cazut in genunchi in fata ei, a sarutat-o, ea s-a trezit si au trait impreuna pana la adanci batraneti”, a afirmat Bruynseels.
El a adaugat ca povestile nu se intampla in viata reala, unde Romania se afla intr-o cursa cu alte 191 de state pentru atragerea investitiilor straine si revenire, insa din pacate nu este in pluton.
Bruynseels, care este totodata membru al Consiliului Investitorilor Straini, a reamintit masurile pe care acestia le-au propus guvernantilor pentru a asigura cresterea economica, printre ele numarandu-se folosirea fondurilor europene, lansarea unor programe de sprijin pentru IMM-uri, relansarea Programului Prima Casa.
Seful BCR atras atentia ca este foarte important ca Romania sa devina competitiva pe fondul crizei, deoarece in prezent concureaza pentru fondurilor investitorilor cu multe alte tari.
Bancherul a atras atentia ca pana acum cresterea economica a tarii a fost asigurata in special de exporturi, industria fiind singurul domeniu care a performat. Insa tara are nevoie totodata de consolidarea politicii fiscale pentru a fi competitiva, a mai spus bancherul.
Consiliul Investitorilor Straini a propus autoritatilor, in luna octombrie, un set de 12 masuri care ar avea ca efect cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei cu 11,6% pana in 2015, in termeni reali, crearea a 250.000 de locuri de munca si majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%.
Cele 12 actiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80 de masuri, structurate in zece arii de actiune care corespund principalelor obiective actuale ale economiei, respectiv stabilizarea mediului macroeconomic, implementarea unei mai bune guvernante, sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, sustinerea investitiilor in economie, accesarea de finatari din fonduri UE, dezvoltarea infrastructurii necesare unei economii moderne, realizarea potentialului in agricultura, urmarirea unor politici fiscale care stimuleaza cresterea, reformarea sistemului juridic si modernizarea sectorului public.
Consiliul Investitorilor Straini are peste 110 companii membre ale caror investitii cumulate in Romania depasesc 30 miliarde de euro si reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate din 1990 pana in prezent.
Contributia la PIB a companiilor cu capital strain care activeaza in Romania este estimata de statisticile oficiale la aproximativ 30%.