Echilibrarea balantei comerciale s-ar putea realiza doar daca Guvernul si BNR vor interveni pentru a stimula exporturile si a sustine moneda nationala.
Romania a exportat anul trecut produse in valoare de 98 mld. lei (29,4 mld. euro) si a importat marfuri de 170 mld. lei (50,9 mld. euro), releva un raport prezentat luni de Institutul National de Statistica. Comparativ cu anul 2006, exporturile au crescut cu 13,7%, iar importurile au urcat cu 24,9%.
Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), considera ca deprecierea importanta a balantei de plati se datoreaza in special prabusirii industriei lohn si mentinerii artificiale, anul trecut, a unui curs pentru moneda nationala care nu respecta realitatile economice.
„Banca Nationala s-a jucat de-a aprecierea leului, ignorand pericolele care, iata, acum, se vad in statistici, dar mai ales in situatia economica. Importatorii au fost stimulati sa aduca tot mai multe produse in tara, iar in schimb, pentru exportatori nu s-a luat nici macar o singura masura de stimulare si au pierdut circa 1 miliard de euro”, spune Ionescu.
El crede ca situatia ar fi fost chiar si mai proasta daca criza de pe pietele internationale de capital nu ar fi determinat BNR sa lase liber leul sa fluctueze.
„Degeaba il vedem acum pe Mugur Isarescu cum tuna si fulgera la adresa „consumului” cand chiar BNR a fost cea care a stimulat importurile si a dezechilibrat balanta de plati prin mentinerea unui leu „puternic”, in fapt supra-cotat”, a mai spus Ionescu.
ANEIR considera ca un alt motiv pentru deprecierea balantei de plati a fost dat de prabusirea industriei lohn care, altadata, acoperea mare parte din exporturile romanesti.
„S-au dus vremurile cand la Pascani, Iasi sau Bacau, erau zeci de firme care lucrau in sistem lohn, in special in industria textila, si cresteau exporturile statului roman. Concurenta din Asia, in special din China si India, ne-a lovit puternic, iar multe dintre firme au dat faliment sau s-au orientat catre productia pentru piata interna”, a mai spus Ionescu.
Conform Institutului National de Statistica, pe langa caderea lohnului, anul trecut exporturile Romaniei au fost afectate in sens negativ de trendul descendent al exporturilor de produse petroliere (cu aproximativ 15% mai mic fata de nivelul inregistrat in anul 2006). In plus, in anul 2007 s-au incheiat regimurile vamale incepute inainte de data aderarii, prin Autoritatea Nationala a Vamilor, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere (mijloace de transport, in special autovehicule si masini, aparate si echipamente electrice etc), ceea ce a dus la o crestere a importurilor intracomunitare.
Tot asupra cresterii importurilor au existat influente datorate introducerii sistemului de comert general pentru schimburile intracomunitare (Intrastat), unde bunurile se inregistreaza in totalitate la trecerea frontierei nationale si nu la punerea in libera circulatie, cum se proceda anterior si cum se realizeaza in prezent comertul Extrastat (sistem special de comert), a mai precizat INS.
Anul 2008 ar putea aduce o scadere a deficitului comercial
Analistii economici spun ca echilibrarea balantei comerciale, sau cel putin o inclinare ceva mai puternica spre talerul exporturilor, ar putea fi realizata printr-o politica fiscala stimulativa, ce ar trebui sa stimuleze productia si sa tina in frau consumul.
Banca Nationala a inceput acest demers inca din ianuarie, majorand dobanda de politica monetara cu un procent, in speranta ca va limita, printre altele, inclusiv accesul la creditare si in cele din urma la consum.
Analistii spun ca politica ceva mai restrictiva in domeniul creditarii poate determina o scadere a consumului, iar pe lantul economic, a importurilor. Daca acest demers al BNR, menit in principal sa regleze inflatia, va avea un impact in ceea ce priveste balanta comerciala, ramane insa de vazut, considera analistii.
Economistul Liviu Voinea considera ca stimularea fiscala a productiei autohtone, care sa asigure o paleta de produse alternative celor din import, dublata de o extindere a facilitatilor fiscale acordate celor care fac productie pentru export, ar putea determina o scadere a deficitului.
Analistul economic Radu Limpede spune ca premizele unei dezvoltari sanatoase a economiei romanesti exista deja, dar ca ele trebuie stimulate pentru a face fata concurentei venita din importuri.
„Intrarea in piata romaneasca a firmei KazMunaiGaz, care a preluat Rompetrol si anunta un plan ambitios de investitii menite a creste exporturile companiei pe piata europeana, investitiile in crestere ale celor de la Renault care vor sa dezvolte doua noi produse la fabrica auto de la Colibasi si investitia americanilor de la Ford, investitia Nokia de la Cluj, acestea sunt doar cateva exemple de afaceri ce ar putea demara la cote importante in acest an si care ar putea genera o apreciere importanta a exporturilor”, a declarat Limpede.
Expertii Comisiei Nationala de Prognoza estimeaza ca, chiar si in conditiile unei dezvoltari sanatoase a economiei romanesti, deficitul comercial se va accentua in urmatorii ani, urmand sa ajunga pana la nivelul de 35,9 miliarde de euro in 2013.
Totusi, avand in vedere ca si PIB-ul va creste in aceasta perioada, este foarte posibil ca ponderea deficitului in PIB sa scada, ceea ce inseamna efecte negative tot mai mici pentru economie.
Deprecierea leului, aur pentru exportatori
Conform datelor INS, in luna decembrie, deficitul comercial s-a redus, desi este o perioada in care importurile practic explodeaza.
Comparativ cu decembrie 2006, exporturile au crescut cu 16,2% la valori exprimate in lei (15,1% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 7,5% la valori exprimate in lei (6,5% la valori exprimate in euro). In perioada ianuarie-noiembrie, deficitul inregistrase o crestere de 52%.
In decembrie 2007, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica (INS), Romania a exportat bunuri in valoare de 7,95 mld. lei (2,25 mld. euro), importurile insumand 15,27 mld lei (4,32 mld. euro).
Ionescu explica situatia prin efectele pozitive ale „dezlegarii” leului din „chingile” BNR.
„Principalul motiv pentru care, in decembrie, exporturile au crescut mai mult decat importurile, a fost deprecierea monedei nationale care a afectat in mod pozitiv exporturile. In plus, anticipand perioada de consum maxim din timpul sarbatorilor, foarte multi importatori si-au adus marfa inca din noiembrie”, a explicat presedintele ANEIR.
El spune ca daca BNR va continua sa lase moneda nationala sa fluctueze in consonanta cu realitatile pietei, deficitul comercial s-ar putea reduce, multe firme fiind incurajate sa iasa la export. „Leul trebuie lasat la un nivel sustenabil, care este de circa 3,7-3,8 lei/euro. Daca BNR va respecta acest lucru, efectele ar putea fi pozitive”, a mai spus Ionescu.
Seful ANEIR spune ca, dincolo de libertatea leului, statul ar trebui sa incurajeze exportatorii prin facilitati la regimul TVA, in ceea ce priveste asigurarile de export si stimularea productiei prin acordarea unor linii de finantare in conditii performante.
„Exportatorii platesc in fiecare luna statului taxa pe valoare adaugata (TVA) de aproape 500 milioane euro la marfa livrata in strainatate si asteapta, in medie, cinci luni pentru a-si recupera acesti bani”, spune Ionescu. „In fiecare luna pleaca in medie circa 2,5 miliarde euro marfa romaneasca la TVA – valoarea marfii. La ea, daca calculam 19%, inseamna in jur de 500 milioane euro pe care exportatorul roman il baga in contul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) in fiecare luna. Iar banii stau in medie cinci luni de zile la MEF. Asa ca macar sa ne ajute, daca tot ne folosesc banii”, a mai spus Ionescu.