Modificarile au fost incluse intr-un document elaborat de Secretariatul General al Guvernului sub forma unei ordonante de urgenta, care a fost trimis pe circuitul de avizare, scrie Mediafax.
Proiectul prevede ca autoritatea contractanta are dreptul de a achzitiona direct produse, servicii sau lucrari in masura in care valoarea achizitiei este egala sau mai mica decat echivalentul in lei a 50.000 euro pentru fiecare achizitie de produse sau de servicii si a 100.000 euro pentru fiecare achizitie de lucrari, limite de aproximativ trei ori mai mari decat cele actuale.
Documentul mai prevede ca autoritatea contractanta va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai in cazul in care valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica este egala sau mai mica decat echivalentul in lei al 125.000 euro (fata de 100.000 euro in prezent) pentru contractul de furnizare si cel de servicii, precum si de 4,85 milioane euro (fata de 750.000 euro in prezent) pentru contractul de lucrari.
Conform proiectului, in cazul formularii unei contestatii catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sau a unei actiuni in justitie, pentru care nu s-a luat act de renuntare, autoritatea contractanta va avea dreptul de a incheia contractul/acordul cadru dupa comunicarea deciziei Consiliului, respectiv pronuntarea sentintei judecatoresti, dar nu inainte de expirarea termenelor de asteptare. Contractul/acordul cadru incheiat cu nerespectarea acestei reguli va fi lovit de nulitate.
In cazul in care, in cadrul aceleiasi proceduri de atribuire, autoritatea contractanta achizitioneaza produse, servicii sau lucrari defalcate pe loturi, aceste prevderi sunt aplicabile numai asupra loturilor pentru care s-a depus contestatie.
Proiectul este argumentat prin „necesitatea apropierii pragurilor valorice prevazute de legislatia nationala de cele prevazute de legislatia comunitara in vederea cresterii gradului de absorbtie a fondurilor comunitare”, prin criza economica si necesitatea asigurarii unei dirijari a fondurilor publice catre economie si realizarea cu celeritate a investitiilor, precum si prin perfectionarea si flexibilizarea sistemului de achizitii publice.