Oficialii europeni au afirmat, pastrandu-si anonimatul, ca nu a aparut o alternativa viabila pentru Draghi dupa ce candidatul cu cele mai mari sanse, Axel Weber, guvernatorul Bancii Germaniei, s-a retras in urma cu doua luni.
Favorabile bancherului italian sunt si indiciile ca oficialii germani il considera pe Draghi cel mai calificat din grupul restrans de candidati. Berlinul nu pare decis sa promoveze un german sau un reprezentant al statelor nordice la presedintia BCE, a doua banca centrala ca importanta din lume, dupa Rezerva Federala americana, potrivit oficialilor citati.
„Cred ca am trecut in Europa de punctul in care pregatirea unei persoane este vazuta in principal prin prisma nationalitatii. Nu putem propune un candidat doar pentru ca este german. Iar un alt candidat nu ar fi rau doar pentru ca ar fi italian”, a afirmat un inalt oficial guvernamental german.
Cancelarul Angela Merkel isi indreapta abia acum atentia asupra succesiunii la BCE, noteaza Reuters, dupa dezbateri interne intense asupra viitorului energiei nuclerare, a conflictului din Libia si a eforturilor de a depasi criza datoriilor suverane din Europa.
Pe langa Draghi, la sefia BCE candideaza guvernatorul bancii centrale a Finlandei, Erkki Liikanen, luxemburghezul Yves Mersch, seful bancii centrale daneze, Nout Wellink, si germanul Klaus Regling, care conduce Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara.
Mandatul de opt ani al lui Trichet la conducerea BCE se incheie la sfarsitul lunii octombrie, iar un succesor ar trebui sa fie stabilit pana la finele lunii iulie, insa unii oficiali au afirmat ca procedura ar putea dura chiar mai mult.
BCE a devenit cea mai puternica institutie comuna a statelor din zona euro, in lipsa unui guvern federal, si a sustinut o mare parte din responsabilitatea administrarii crizei financiare, potrivit Reuters.
In pofida temerilor privind datoriile suverane si a problemelor economice din Grecia, Irlanda si Portugalia, BCE a majorat dobanda de politica monetara saptamana trecuta, de la minimul istoric de 1% la 1,25%.
Draghi, in varsta de 63 de ani, conduce Banca Italiei de cinci ani, iar in trecut a predat la universitatea americana Harvard, a facut parte din guvernul italian, a lucrat la Banca Mondiala si pentru banca americana de investitii Goldman Sachs.