Totusi, oficialul a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca adoptarea programului de reforma a fost amanata pentru moment, deoarece ar crea probleme privind investitiile sectorului public.
Prin decizia de a amana legislatia de reforma fiscala, menita sa reduca deficitul bugetar si datoria publica, Turcia a dezamagit asteptarile investitorilor, care sperau ca planul sa fie adoptat inainte de prezentarea bugetului pe 2011.
Agentiile de rating au avetizat anterior ca intarzierea programului ar putea „dilua” planurile de scadere a deficitului.
„Nu ignoram complet necesitatea reformei fiscale (…) Am amanat adoptarea ei, ar putea trece mai tarziu”, a afirmat Erdogan.
Pietele financiare au reactionat negativ la inceputul lunii august, cand ministrii din guvernul turc au anuntat amanarea reformei, pentru a nu crea tensiuni sociale inainte de alegerile parlamentare care vor avea loc la jumatatea anului viitor.
Bursa si lira turceasca au recuperat insa ulterior, dupa ce executia bugetara a aratat venituri ridicate din taxe, datorate cresterii economice puternice.
Premierul a declarat ca este „foarte satisfacut” de valoarea actuala a lirei turcesti in timpul unei dezbateri intre exportatori si banca centrala privind consecintele flotarii libere a monedei nationale asupra competitivitatii companiilor turcesti.