Instabilitatea politica a afectat Romania in ultimul an inaintea alegerilor prezidentiale, castigate de Traian Basescu, noteaza Associated Press, amintind ca Guvernul anterior al lui Emil Boc a cazut anul trecut, ceea ce a dus la suspendarea temporara a acordului cu Fondul Monetar International.
Bloomberg mentioneaza la randul sau ca premierul Boc ii remaniaza pe ministrul de Finante si cel al Economiei, in conditiile in care se confrunta cu o motiune de cenzura dupa cresterea taxelor si reducerea salariilor functionarilor publici, pentru a primi ajutor international, informeaza Mediafax.
Boc a anuntat joi o importanta remaniere guvernamentala, incluzand portofoliile Economiei si Finantelor, pe fondul crizei economice persistente, in aceasta „tara tinuta la perfuzii de FMI”, comenteaza Agentia France-Presse. Noii ministri propusi sunt in mare parte necunoscuti pe scena politica, insa potrivit premierului, aceste masuri vor permite Romaniei sa accelereze cresterea economica.
Analistii se tem insa ca plecarea ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, un independent, va complica negocierile cu FMI pentru eliberarea urmatoarelor transe ale ajutorului crucial de 20 de miliarde de euro acordat de Fond, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, precizeaza AFP.
Agentia Reuters scrie ca remanierea guvernamentala este menita sa reduca nemultumirea opiniei publice, in timp ce analistii cred ca aceasta masura nu va pune in pericol acordul cu FMI.
Demiterea lui Vladescu era asteptata de observatori, dupa ce Boc l-a criticat in iulie pentru ca a spus ca Romania ar trebui sa treaca la un sistem progresiv de taxare din 2011, subliniaza Reuters.
Conform premierului, cei sase noi ministri nominalizati sunt parlamentari si au fost alesi pentru expertiza lor profesionala, noteaza agentia China Noua.
Opozitia social-democrata a denuntat insa aceasta remaniere si a afirmat ca va continua sa ceara demisia intregului Cabinet al lui Emil Boc, informeaza postul de radio Voice of Russia.