Potrivit Financial Times, „investitorii au stat ieri cu ochii pe Romania”, pentru a vedea cum se incheie votul motiunii de cenzura, desi rezultatul acestuia era oarecum anticipat in piata.
Guvernul Romaniei a supravietuit votului de incredere cu privire la politicile sale de austeritate nepopulare, ceea ce ii deschide drumul pentru continuarea consolidarii fiscale dureroase, impuse de acordul semnat de Romania cu FMI, mai scrie ziarul britanic.
Jurnalistii FT reamintesc ca masurile de austeritate, care sunt printre cele mai dure de pe continent, ar putea conduce tara catre o contractie economica de cel putin 1,9% in 2010, care se va adauga peste scaderea de 7,1% de anul trecut.
Reuters citeaza un analist local care spune ca respingerea motiunii aduce un sentiment de usurare in piete, deoarece astfel se asigura continuitatea politica.
„Este un semnal pozitiv in special pentru investitori, luand in calcul ca politicile economice au nevoie de predictibilitate, stabilitate si coerenta”, spune Georgiana Constantinescu, analist financiar in cadrul Credit Europe Bank, citata de Reuters.
Agentia de presa scrie ca nu au existat fluctuatii semnificative de curs pe fondul votului asupra motiunii. O infrangere a guvernului local ar fi destabilizat tara cateva saptamani, ar fi pus sub semnul indoielii acordul de finantare si ar fi impins cursul leu-euro spre niveluri record, mai scrie Reuters citand analisti financiari.
Bloomberg noteaza insa ca, incepand din 14 octombrie (cand opozitia deja anuntase ca va depune motiunea de cenzura), costul riscului de tara al Romaniei a crescut de la 275,7 puncte de baza, pana la 303,2 puncte, in prezent, ceea ce arata ca disensiunile politice obliga Romania sa plateasca mai mult pentru finantarea atrasa din exterior.
Associated Press il citeaza pe liderul opozitiei Crin Antonescu, care spune ca, desi motiunea a fost respinsa, „lupta nu se incheie aici”. In acelasi timp, AP reda mesajul premierului Emil Boc, care a salutat faptul ca bunul simt a prevalat populismului.