Presa internationala a transmis, in comentariile pe tema remanierii: a fost o simpla masura politica, menita sa redea increderea in guvernul amenintat cu motiunea de cenzura de opozitie. Daca executivul pica totusi, in ciuda remanierii, sunt sanse mari de alegeri aniticipate, sustin analistii financiari chestionati de publicatiile din strainatate.
Semnalul transmis ca reforma premierului Emil Boc (foto) a inclus masuri extrem de dure, cum ar fi cresterea TVA sau scaderea salariilor bugetarilor cu 25% care i-au scazut mult popularitatea.
„Este ingrijorator ca ministrii eficienti din guvern au fost indepartati doar din motive politice, dar cu toate acestea suntem determinati sa credem ca noii numiti vor continua reforma”, a declarat pentru Bloomberg Peter Attard Montalto, specialist in piete emergente din cadrul Nomura International Plc din Londra.
Ideea ca remanierea a fost un simplu exercitiu politic este sustinuta si de Financial Times care a comentat ultimele evenimente din Romania intr-un articol cu titlul:
„Daca remanierea guvernamentala va conduce la slabirea consolidarii fiscale, atunci devine indoielnic ca Romania va putea continua eforturile de consolidare intr-o maniera sustenabila”, a spus la randul sau Ulrich Leuchtman, strategul departamentului piete financiare din sucursala din Frankfurt a Commerzbank, citat de Bloomberg.
Agentia de presa noteaza ca, in urma remanierii, leul a scazut la cel mai mic nivel din ultima luna si jumatate. Moneda s-a depreciat cu 0,4% dupa ce au fost anuntate planurile de remaniere, cea mai acuta depreciere in randul celor 20 de monede emergente monitorizate de agentia de presa americana.
Ulrich Leuchtman spune ca o slabire a reformei fiscale ar conduce la o depreciere de durata a leului.
Creeaza remanierea pentru investitori o perspectiva ingrijoratoare?, se intreaba ziarul britanic Financial Times. Ziarul preia opinia fostului ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, in legatura cu propria remaniere: „A fost o decizie politica, iar in opinia mea a fost o eroare”. Totul depinde de cat de adevarata se va dovedi a doua parte a replicii lui Vladescu, scrie FT.
Problema care se pune este daca remanierea se va dovedi suficienta pentru a potoli neintelegerile politice, asa incat premierul Boc sa aiba suficient timp pentru a duce la capat reformele viitoare, mai noteaza ziarul britanic.
„Boc se bucura se sprijinul unei minoritati fragile, si se bazeaza pe independenti pentru a trece legile prin parlament. Daca guvernul Boc cade, atunci viitoarea transa de la FMI va fi amanata, asa cum s-a intamplat in toamna anului trecut”.
Analistii prevad un vot strans la motiunea de cenzura, deoarece unii din aliatii lui Boc s-au impotrivit masurilor acestuia si s-ar putea alatura din nou opozitiei, careia ii mai trebuie doar 19 oameni pentru a forma o majoritate, scrie Reuters.
„Dar nu e sigur ca opozitia este dispusa sa preia guvernarea. Cu o recesiune estimata la circa 2% in acest an, se anunta o iarna grea in Romania”, atrage insa atentia Financial Times.
Daca guvernul cade totusi, specialistii straini spun ca am putea avea alegeri anticipate. „Probabilitatea sa fie organizate alegeri anticipate dupa caderea guvernului este foarte mare”, a mai declarat Peter Attard Montalto pentru Bloomberg.