- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Presedintele ANPC: Parlamentul nu va modifica ordonanta privind creditele populatiei

23 Aug, 16:38 • Redactia DailyBusiness
Parlamentul va aproba "suta la suta" fara modificari legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei, asa cum s-a intamplat si in comisii, iar ANPC nu va propune modificari de substanta, pentru ca actul normativ a primit acceptul comisarului european, sustine seful ANPC, potrivit Mediafax.
Presedintele ANPC: Parlamentul nu va modifica ordonanta privind creditele populatiei

„Suta la suta Parlamentul nu va modifica nimic, pentru ca am vazut deja opiniile senatorilor din comisiile prin care a trecut deja ordonanta. N-au schimbat o virgula, n-au acceptat niciun amendament. Nici macar prelungirea termenului de 90 de zile in care bancile trebuie sa se conformeze”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu.

El a aratat ca ANPC a informat comisarul european privind sanatatea si protectia consumatorilor, John Dalli, cu privire la noutatile introduse de Romania in legislatia care preia prevederile directivei europene referitoare la imprumuturile de consum, iar acesta a fost de acord ca fiecare stat are o anumita libertate in modul de transpunere a legislatiei UE.

„Am explicat ca daca directiva se transpune doar creditelor noi, legea nu va avea nicio relevanta, pentru ca la noi inainte de 2009 cele mai multe credite au fost acordate fara un indice de referinta si cu comisioane de rambursare. Din punctul meu de vedere, OUG 50 este absolut in linie cu prevederile UE. Faptul ca bancile ne-au reclamat la FMI nu este o problema, probabil ca as fi facut la fel in locul celor de la ARB, dar noi suntem acoperiti”, a continuat Cerbulescu.

El a aratat ca Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului a avut discutii cu reprezentantii CE si li s-a raspuns ca fiecare stat membru are dreptul sa actioneze si sa transpuna o directiva si in functie de situatia interna.

Cerbulescu a adaugat ca ANPC are pe rol 140 de dosare privind clauze abuzive, deschise impotriva majoritatii bancilor, iar cele 14 dosare finalizate au fost castigate de institutie.

„N-am pierdut niciun caz, pentru ca de fiecare data am gasit formula cea mai corecta. Am analizat foarte bine spetele si am actionat doar acolo unde bancile nu actionau corect. Numarul mare de reclamatii si procese pe clauze abuzive si lipsa de transparenta au fost motivele pentru care in Romania au fost extinse prevederile directivei europene”, a spus presedintele ANPC.

Autoritatea a mai aratat si ca inainte de manifestarea crizei in Romania au fost acordate foarte multe credite „cu buletinul”, iar multi clienti nu au beneficiat de informatii suficiente, astfel ca a fost posibila introducerea de dobanzi foarte mari in contracte, dar si comsioane suplimentare.

Anterior, Cerbulescu a declarat ca bancile pot sa mentina ratele la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii, iar opinia ANPC transmisa ARB nu va fi introdusa in lege.

„Potrivit opiniei transmise ARB, bancile pot modifica marja fixa astfel incat sa-si mentina actualele dobanzi, dar numai daca au acordul clientului. Le-am spus-o si lor la intalniri. Acceptam, dar sa primeasca si acordul de la client. Consumatorul poate sa nu fie de acord, caz in care ori isi reziliaza contractul, fara sa plateasca vreun comision, ori da banca in judecata”, a spus presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Cerbulescu a precizat ca ANPC nu va propune modificarea OUG 50 privind creditele consumatorilor prin introducerea explicita a opiniilor transmise de autoritate catre Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

In cazul in care bancile vor transmite pe 19 sau 20 septembrie (data limita pentru modificarea contractelor -n.r.) notificarile cu anexele de modificare a contractelor, Cerbulescu a aratat ca toti clientii au la dispozitie sa raspunda 15 zile, potrivit articolului 41 aliniatul 2 din OUG 50/2010, termen pana la care institutia de credit nu poate lua in considerare acceptarea tacita.

„Bancile trebuie sa aiba intelepciunea sa faca propuneri potrivite pentru toata lumea. Trebuie sa se gandeasca si la faptul ca in perioada de judecata clientii pot sa nu le platesca ratele la credit”, a spus Cerbulescu.

Surse guvernamentale au declarat vineri ca Executivul nu va modifica legislatia promovata de ANPC privind contractele de credit pentru populatie, intrucat nu incalca legislatia UE, desi s-a angajat in scrisoarea cu FMI sa revizuiasca actul normativ pentru a nu fi aplicat retroactiv.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala o directiva europeana, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.

Potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 20 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari. Inainte de data limita, orice client poate solicita bancii modificarea clauzelor contractului in concordanta cu noile reglementari, iar institutia de credit este obligata sa se conformeze in cel mai scurt timp, potrivit reprezentantilor ANPC.

De asemenea, de la 21 iunie, bancile nu mai pot incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte imprumuturi comisioanele sunt limitate la 1%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...