Un alt director al bancii Vaticanului (Institutul de Opere Religioase – IOR) face obiectul unei anchete similare in cadrul aceleiasi afaceri, potrivit unor surse judiciare, citate de agentia Ansa.
Cei doi bancheri sunt suspectati ca nu au respectat o norma dintr-o lege italiana din 2007, prin care se incearca prevenirea spalarii de bani. Norma prevede ca obligatorie mentionarea mandatarului tuturor operatiunilor financiare, scopul si natura acestora.
Politia financiara a pus, totodata, sechestru preventiv pe fonduri de 23 de milioane de euro depozitate de banca Vaticanului la alta institutie de credit.
Publicatia Repubblica titra, in luna iunie, ca banca este suspectata de implicare in operatiuni de spalare de bani si ca autoritatile au deschis o ancheta in acest caz.
Justitia italiana a descoperit ca IOR administra conturile unor institutii italiene fara sa nominalizeze titularul, identificat doar prin sigla IOR. Printr-unul din aceste conturi au circulat 180 de milioane de euro timp de doi ani, noteaza Repubblica.
„Ipoteza anchetatorilor este ca mai multi subiecti cu resedinta fiscala in Italia utilizeaza IOR ca paravan pentru ascunderea unor delicte, precum frauda sau evaziunea fiscala”, precizeaza publicatia.
Tedeschi a primit fuctia de presedinte al bancii Vaticanului in urma cu un an. IOR gestioneaza conturile ordinelor religioase si ale asiciatiilor catolice.