In pofida acestei declaratii de incredere, autoritatile chineze nu au facut vreo oferta oficiala pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale europene, ci asteapta detalii referitoare la optiunile de investitii legate de Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESF).
„Urmarim cu atentie evolutiile economice, in actualele conditii dificile”, a declarat Hu reporterilor, dupa o intalnire la Viena cu omologul sau austriac Heinz Fischer.
Hu a adaugat ca „Europa are intelepciunea si competenta de a depasi dificultatile actuale”.
Presedintele chinez va participa la sfarsitul acestei saptamani la summit-ul G20 care va avea loc la Cannes, relateaza Mediafax.
Seful FESF, Klaus Regling, a incercat la sfarsitul saptamanii trecute sa atraga China sa investeasca in fondul de stabilitate, aratand ca investitorii ar putea fi protejati de pierderi si ca obligatiunile ar putea fi vandute in yuani, daca autoritatile de la Beijing vor acest lucru.
Hu a spus ca incertitudinile economice sunt importante pentru comunitatea internationala, in special pentru economiile mari, fiind esential ca cresterea, stabilitatea si cooperarea mai mare sa fie sustinute.
Fischer a fost de acord cu importanta reuniunii G20, dar s-a folosit de intalnirea cu Hu pentru a sublinia si importanta respectarii drepturilor omului.
Agentia chineza Xinhua a comentat ca Europa nu trebuie sa se astepte ca China sa o salveze din criza datoriilor, dar autoritatile de la Beijing vor face tot ce pot pentru a ajuta un prieten la nevoie.