In urma cu doua saptamani insa, pe 21 septembrie, Traian Basescu a declarat in plenul Parlamentului „ca masura de crestere progresiva pana in 2030 a varstei de pensionare, pana la 65 de ani, precum si egalizarea acesteia la femei si barbati, este necesara, avand in vedere tendintele demografice ingrijoratoare, din Romania si nu numai, inclusiv in Uniunea Europeana”, potrivit Gandul.info
Legea sistemului unitar de pensii publice a fost declarata constitutionala, miercuri, de catre Curtea Constitutionala, care a respins sesizarile PNL si PSD+PC.
Basescu a propus joi analizarea posibilitatii de reducere a varstei de pensionare a femeilor la 63 ani, fata de 65 ani, cat este trecut in lege.
Conform legii, varsta de pensionare urma de fie de 65 ani, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Acest lucru ar insemna o crestere a varstei de pensionare de 3 ani in cazul barbatilor, de la 62, si de 7 ani in cazul femeilor, de la 58 ani.
Basescu nu a facut nicio referire concreta la acuzatiile aduse presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, cu privire la modul in care aceasta a numarat voturile la adoptarea legii. El a spus ca aceasta este o chestiune care trebuie rezolvata in Parlament, aducand insa o serie de acuzatii la adresa parlamentarilor din opozitie, care, spune Basescu, au solicitat bani ca sa-si vanda voturile.
Promulgarea legii pensiilor de catre presedintele Traian Basescu ar fi putut atrage suspendarea sa, ceea ce ar fi adus in Romania criza politica si destabilizarea pietelor financiare, cred specialistii.
Pe de alta parte, nepromulgarea acesteia ar putea supara Fondul Monetar International (FMI), care a cerut expres guvernatilor adoptarea legii.
Partidul Social Democrat (PSD) a amenintat ca va depune motiunea de cenzura pentru demiterea presedintelui Basescu, daca acesta promulga legea, in conditiile in care ea a fost promovata in Camera Deputatilor fara sa se fi intrunit cvorumul necesar pentru vot.
Totodata, PNL sustine ca in adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca principiul neretroactivitatii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent si la pensie, acte internationale in materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei, jurisprudenta Curtii Constitutionale.
De asemenea, PNL reclama aplicarea gresita a articolului 16 din Constitutie la egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati.
Victor Ponta: „O solutie corecta si aceptabila”
Victor Ponta, presedintele PSD, considera ca nepromulgarea Legii pensiilor de catre Traian Basescu era „singura solutie corecta si acceptabila” pentru a detensiona si solutiona o criza institutionala.
„A fost o solutie asteptata de pensionari, dar si de celelalte categorii sociale, care au mai multi sau mai putini ani pana la pensie”, a spus Victor Ponta.
„Vreau sa constat si sa apreciez ca presedintele a gasit o solutie de a nu promulga legea”, a adaugat oficialul PSD.
El considera motivatia gasita de presedinte ca fiind „politica si constitutionala”.