Lideri politici ai Spaniei, stat care detine presedintia rotativa a Uniunii, ai Belgiei si Ungariei, urmatoarele doua tari care vor asigura conducerea blocului comunitar, s-au intalnit la Barcelona cu parteneri sociali europeni si au convenit mentinerea politicii UE.
O parte a masurilor adoptate pentru protejarea locurilor de munca sunt utile, dar trebuie sa fie temporare, a declarat Gerardo Diaz Ferran, vicepresedintele Business Europe, principala asociatie a angajatorilor europeni.
Pentru ca afacerile sa creeze locuri de munca, este necesar ca Europa „sa-si modernizeze sistemul de protectie al muncitorilor si sa mentina sau sa scada costurile cu forta de munca”, a avertizat el.
Masurile de trimitere in somaj temporar, pentru a evita concedierile, subventionarea locurilor de munca sau scutirile de taxe au fost folosite tot mai mult in Uniunea Europeana pentru a limita avansul somajului.
Rata somajului din UE va depasi 10% in acest an, potrivit estimarilor specialistilor.
Pana in iulie, UE trebuie sa pregateasca o noua strategie economica si sociala pentru urmatorii 10 ani.
„Comisia si angajatorii sugereaza nevoia ca piata muncii sa fie mai flexibila. A fost flexibila in primele luni ale crizei si au fost desfiintate 5 milioane de locuri de munca in Europa”, a spus Joel Decaillon, reprezentant al Confederatiei Sindicatelor Europene.
„Principiul se aplica intr-un sistem cu taxe ridicate si stat de drept. Ce inseamna asta pentru Bulgaria si Romania, unde aproape jumatate din Produsul Intern Brut este generat de economia subterana?”, a adaugat Decaillon.
Principiul flexibilitatii are ca scop promovarea mobilitatii muncitorilor, mai ales printr-o pregatire profesionala continua. Relevanta acestuia in perioadele de criza a fost criticata recent de experti.