BCE a majorat in aprilie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru a contracara presiunile de crestere a preturilor, a spus Weber.
„Vedem o intensificare semnificativa a presiunilor inflationiste. Consideram, inca, ca actuala dobanda este expansiva si sustine cresterea economica”, a adaugat Weber.
BCE echilibreaza necesitatea unor politici mai restrictive in state ca Germania, unde activitate economica este in crestere, cu riscul ca dobanzile mai mari sa agraveze criza datoriilor suverane de la periferia zonei euro.
Inflatia in zona euro, de 2,7% in martie, fata de 2,5% in februarie, reprezinta o iesire clara din definitia BCE privind stabilitatea preturilor, a spus Weber.
„Daca presiunea asupra preturilor continua la nivel mondial, si au fost putine semne in timpul discutiilor la FMI ca aceasta situatie se va schimba pe parcursul anului, trebuie sa ne asteptam la o continuare a normalizarii politicii monetare in functie de perspectiva preturilor”, considera oficialul BCE.
Inflatia s-a situat in martie peste tinta de 2% a BCE pentru a patra luna consecutiv, situatie care se poate reflecta in cereri pentru cresteri salariale odata cu stabilizarea situatiei economice.