Cotatia spot a aurului a atins recordul istoric de 1.512,47 dolari pe uncie, dar s-a retras ulterior la 1.508,78 dolari, in urcare cu 1,5% fata de sfarsitul saptamanii trecute, relateaza Mediafax.
Aurul a atins maxime istorice de zece ori de la inceputul lunii aprilie.
„Dolarul slab are cea mai mare influenta asupra aurului in acest moment. Piata este tot mai nelinistita acum ca avem temeri legate de datoriile de stat si in legatura cu Statele Unite, pe langa Europa si problemele din Orientul Mijlociu, care cresc cererea pentru aur ca activ de siguranta”, comenteaza un analist coreean.
Dolarul s-a depreciat joi la cel mai redus nivel din august 2008 in raport cu un cos de valute de referinta, in urma zvonurilor ca Federal Reserve va pastra dobanzile la niveluri scazute. Indicele dolarului nu a inregistrat fluctuatii semnificative in sesiunea de vineri.
Fed a mentinut dobanda de politica monetara in intervalul 0-0,25%, stabilit inca din decembrie 2008, si s-a angajat sa cumpere titluri de trezorerie de 600 miliarde de dolari pana in iunie pentru a stimula economia.
Standard & Poor’s a revizuit la inceputul saptamanii perspectiva acordata ratingului Statelor Unite la negativa, de la stabila.
Violentele din Orientul Mijlociu, criza datoriilor de stat din Europa si criza nucleara din Japonia au propulsat aurul cu 31% in ultimele 12 luni.
Pretul spot al argintului urcat vineri cu pana la 0,6%, la 46,86 doalri pe uncie, cel mai ridicatnivel din 1980. Metalul pretios s-a apreciat cu 9% in aceasta saptamana, a cincea consecutiv de cresteri.