Prețul petrolului a urcat vineri cu aproximativ 3%, în condițiile în care unele petroliere au deviat cursul de la Marea Roșie în urma atacurilor aeriene și maritime efectuate în cursul nopții de Statele Unite și Marea Britanie asupra unor ținte houthi din Yemen, după atacurile asupra transportului maritim ale grupului susținut de Iran, scrie Reuters, citat de Economedia.
Contractele futures pentru țițeii Brent au crescut cu 2,21 dolari, sau 2,9%, la 79,62 dolari pe baril la ora 1350 GMT, în timp ce contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate au urcat cu 2,13 dolari, sau 3%, la 74,15 dolari.
Ambele repere erau pe cale să înregistreze a doua creștere săptămânală consecutivă. Loviturile americane și britanice vin ca represalii la atacurile Houthi din octombrie asupra navelor comerciale din Marea Roșie, concentrate în strâmtoarea Bab al-Mandab, la sud-vest de Peninsula Arabică, într-o demonstrație de susținere a grupării militante palestiniene Hamas în lupta sa împotriva Israelului.
Escaladarea a amplificat îngrijorările pieței cu privire la extinderea războiului dintre Israel și Hamas într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, care afectează aprovizionarea cu țiței din regiune.
Aceasta include importanta strâmtoare Hormuz, situată pe partea opusă a Peninsulei Arabe, între Oman și Iran. Iranul a confiscat joi un petrolier care transporta țiței irakian la sud de strâmtoare cu destinația Turcia.
Te-ar putea interesa și: Piața auto a scăzut mai puțin decât se anunțase, cu doar 6,14%. Datele privind înmatriculările de mașini din România au fost schimbate
Bulgaria beneficiază de o excepţie de la embargoul impus de Uniunea Europeană, care îi permite să continue să importe ţiţei rusesc, prin intermediul tancurilor petroliere, în anul 2024.
Însă, ţara vecină a decis să restricţioneze exporturile pentru toate produsele rafinate realizate din ţiţei rusesc, începând din această lună, ceea ce face practic imposibil pentru singura rafinărie din Bulgaria să proceseze în continuare ţiţei rusesc şi, de asemenea, a decis să înceteze complet importurile din Rusia din luna martie.
Bulgaria importă țiței pentru a alimenta rafinăria de la Burgas, care are o capacitate de 190.000 de barili pe zi şi este operată de grupul petrolier rus Lukoil. Pe ansamblul anului 2023, Bulgaria a fost al patrulea mare cumpărător de ţiţei rusesc prin intermediul tancurilor petroliere, achiziţionând peste 100.000 de barili pe zi, scrie Agerpres.
Însă, în ianuarie, nicio livrare de țiței din Rusia nu este programată să ajungă în portul Burgas. În condiţiile în care Lukoil nu îşi mai poate aproviziona rafinăria de la Burgas cu propriul său ţiţei de tip Urals, grupul rus trebuie să utilizeze ţiţei din altă parte, ceea ce duce la creşterea costurilor de operare pentru această rafinărie. Profitabilitatea rafinăriei de la Burgas este afectată şi de o taxă de 60% impusă de Guvernul de la Sofia pentru profiturile rafinăriei.