Preturile marfurilor alimentare au
crescut, in luna mai 2013, cu 0,8%, comparativ cu aprilie, in timp ce
tarifele la marfurile nealimentare s-au diminuat cu 0,1%. Totodata,
tarifele serviciilor au ramas relativ stabile.
In ultimele 12
luni, cresterea medie a preturilor pe total (iunie 2012 – mai 2013),
fata de precedentele 12 luni (iunie 2011 – mai 2012), determinata pe
baza IPC este 4,7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat
al preturilor de consum (IAPC) este 4,3%.
Informatiile pentru
IPC se obtin printr-o cercetare selectiva lunara organizata de INS,
in cadrul careia se colecteaza preturi de vanzare cu amanuntul pentru
un nomenclator de circa 1.834 sortimente in aproximativ 7.100 de
magazine si unitati prestatoare de servicii din orasele resedinta de
judet.
Ponderile utilizate pentru calculul IPC sunt obtinute
din ancheta bugetelor de familie (ABF) si rezulta din structura
cheltuielilor medii lunare efectuate de o gospodarie pentru
cumpararea bunurilor si plata serviciilor necesare satisfacerii
nevoilor de trai.
[b]Produsele care s-au scumpit cel mai
mult[/b]
La produsele alimentare, cel mai mult
au crescut preturile, in mai fata de aprilie, la cartofi (+21,41%)
si fructe proaspete (+11,42%). In acelasi timp, cea mai mare
ieftinire a fost inregistrata la oua (-12,33%).
Fata de finele anului trecut, pretul cartofilor a avansat cu 40%.
In ceea ce priveste
produsele nealimentare si serviciile, preturile au fluctuat
nesemnificativ, cu mai putin de 1%.