„Se vor lua masuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricitatii si al gazelor naturale sa fie facute transparent si nediscriminatori prin OPCOM, iar preturile contractelor existente vor fi ajustate pana la nivelul pietei atat de repede cat este posibil din punct de vedere legal”, se spune in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, document obtinut de Mediafax.
Tema contractelor bilaterale este intens dezbatuta la nivel politic si al societatii civile inca din 2006.
Principala companie care are incheiate acorduri bilaterale pentru comercializarea electricitatii este Hidroelectrica, detinuta de stat prin Ministerul Economiei.
Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.
Ministerul Economiei a anuntat in 2006 ca intentioneaza sa faca publice prevederile acordurilor bilaterale incheiate de Hidroelectrica, insa firmele care cumparau energia s-au opus si contractele au ramas confidentiale. Trei anu mai tarziu, presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa faca public modul in care se vinde si sa indrepte eventualele abuzuri sau ilegalitati, dar si aceasta initiativa a ramas fara rezultat.
Seful statului declara in luna noiembrie a anului trecut ca fostul director general al Hidroelectrica Mihai David a fost sustinut de Sorin Ovidiu Vantu, prin Mircea Geoana, pentru a prelua conducerea companiei.
Basescu a mai spus atunci ca si-a folosit influenta pentru schimbarea unui alt sef al Hidroelectrica, Traian Oprea, de la conducerea companiei. La cateva zile de la aceasta declaratie, Oprea a fost schimbat din pozitia de director general adjunct al Hidroelectrica.
Ulterior, la inceputul acestui an, David a fost inlocuit la conducerea Hidroelectrica cu Constantin Trihenea.
Hidroelectrica a prelungit la sfarsitul anului 2009 jumatate dintre cele 18 contracte bilaterale de vanzare a energiei electrice.
Mihai David a afirmat in 5 ianuarie pretul minim la care Hidroelectrica vinde in acest an electricitate prin contracte bilaterale a urcat cu 44%, de la 90 lei pe MWh in 2009, la 130 lei pe MWh, in urma renegocierii acordurilor.
OPCOM administreaza mai multe platforme de tranzactionare a electricitatii si se afla in portofiul transportatorului de energie Transelectrica.
Hidroelectrica este producatorul de energie cu cele mai mici costuri, urmata de termocentralele din bazinul Olteniei. Acestea din urma au vandut anul trecut energie prin OPCOM la preturi cuprinse intre 140 si 170 de lei pe MWh.
Pe piata gazelor naturale, compania Romgaz a fost obligata sa vanda pana in toamna anului trecut la preturi mult reduse unor consumatori din industria producatoare de ingrasaminte chimice.