- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Previziuni pe 2025: Ritmul de creștere a salariilor încetinește, excepție fac anumite domenii unde se așteaptă majorări

24 Oct, 10:25 • Mălureanu Rebecca
Creșterea salariilor va încetini în 2025, după ce a avansat vizibil în ultimii ani. În ciuda acestui lucru, anumite domenii se așteaptă să își mențină majorările salariale, printre care se numără job-urile în IT, construcții și sănătate. Experții consideră că cu toate că evoluția economică rămâne pozitivă, inflația și provocările pieței muncii ar putea limita ritmul de creștere a veniturilor.
Previziuni pe 2025: Ritmul de creștere a salariilor încetinește, excepție fac anumite domenii unde se așteaptă majorări

Se presupune că ritmul de creștere a salariilor va încetini în 2025, reflectând o adaptare la condițiile economice actuale și la inflația în scădere. Această lucru va avea efecte semnificative asupra modului în care angajatorii abordează politica salarială, în special în contextul menținerii unui echilibru între costurile de personal și profitabilitate.

Prevederile pentru 2025- Ritmul de creștere al salariilor va încetini

Cu toate că ritmul de creștere al salariilor va încetini în 2025, sunt și anumite domenii care fac excepție.
În 2025, se preconizează că managerii vor fi mult mai vigilenți în privința salariilor, evitând majorările semnificative observate în anii precedenți.

Având în vizor o analiză recentă, creșterea medie a salariilor va varia în jurul a 7 procente. Cele mai mari salarii din România le putem întâlni în sectoarele IT, financiar și asigurări.

În sectorul tehnologic, salariul mediu brut atinge aproape 20.000 de lei, iar industria IT, cu peste 240.000 de angajați, persistă să ofere cele mai mari remunerații.

De exemplu, un specialist dintr-o companie de programare sau servicii de securitate câștigă, în medie, aproximativ 18.800 de lei brut, lucru care este de aproape patru ori câștigul unui ospătar dintr-un restaurant și de două ori decât venitul unui muncitor în construcții sau un casier dintr-un magazin.

În sectorul financiar și de asigurări, veniturile medii brute depășesc 14.000 de lei, pe când angajații din domeniul energiei beneficiază de un salariu mediu de peste 13.000 de lei.

Iar, angajații din sectorul public, industria farmaceutică și sectorul auto se află în fruntea listei salariilor din România.

Creșterea salariului minim va influența majorarea salariilor

Cu toate că salariile s-au majorat cu peste 10% față de 2023, pentru anul viitor, managerii au ăn vedere să aplice o creștere mai modestă, care va viza performanța angajaților, vârsta și vechimea în muncă.

Ritmul de creștere a salariilor va încetini în 2025
Ritmul de creștere a salariilor va încetini în 2025

Citește și: Sprijin de 450 de lei de la stat: banii vor intra pe carduri începând cu 20 noiembrie

Specialiștii subliniază că majorarea salariilor va fi influențată și de creșterea salariului minim, care ar putea fi determinat în funcție de câștigul salarial mediu din România. Ministerul Muncii a propus o creștere a salariului minim la 4.050 de lei brut în ianuarie, de la 3.700 de lei brut, cât este în momentul de față.

”Are un efect de bulgăre, dacă schimbi tot timpul îl raportezi la salariul mediu, salariul minim și îl crești, media crește în continuare, dar ce aduce bun un astfel de algoritm este că e un pic mai previzibil, nu venim cu surprize că anul acesta este 15 la sută, anul viitor deloc. Măcar putem să ne facem planuri în raport cu creșterile salariale generale”, a declarat Oana Munteanu, Director Pwc România.

Sunt și domenii care fac excepții

Se prevăd creșteri salariale în sectoare precum comerțul, industria farmaceutică, sectorul bancar și tehnologie.

Din nefericire, diferențele salariale se mențin la fel când vine vorba de genul persoanei. Cu toate că aceste diferențe sunt în scădere față de anul 2023, datele arată că bărbații câștigă, în medie, cu 19% mai mult decât femeile, lucru foarte vizibil în toate domeniile de activitate.

Cele mai mari discrepanțe salariale se pot observa în industrie și în sectorul farmaceutic, dar și în comerț și sectorul bancar.

Prin excludere este domeniul tehnologic, unde femeile au venituri ușor mai mari decât bărbații.

În ceea ce vizează beneficiile angajaților, se remarcă schimbări semnificative. Popularitatea tichetelor de masă a scăzut, la fel ca și voucherele de vacanță și activitățile de socializare organizate de companii.

Într-o altă ordine de idei, se menține un interes crescut pentru asigurările de viață, abonamentele la săli de sport și servicii medicale.

Vezi și: Decizia Guvernului pentru pensionarii din România. Creșteri majore, începând cu 1 martie 2025!