„Ritmul zilnic de avizare a dosarelor este de 100 de cereri. In continuare 20% dintre dosarele pe care le primim de la banci sunt incomplete si incorecte, de aceea trebuie sa le trimitem inapoi”, a declarat, vineri, Aurel Saramet, presedintele Fondului, intr-o conferinta organizata de Consiliul pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.
El a mentionat ca, la fel ca si in prima varianta a programului „Prima Casa”, cele mai multe solicitari vizeaza achizitia de locuinte construite inainte de 2008.
Bugetul alocat in acest an pentru sustinerea achizitiei primei locuinte este de 700 de milioane de euro, fata de fondurile de un miliard de euro alocate in 2009, an in care a fost lansat acest program.
FNGCIMM a fost mandatat de stat pentru implementarea programului „Prima Casa”.
In acest an, programul a fost modificat, astfel ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va garanta creditul pentru cumpararea unei locuinte prin „Prima Casa” in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
Creditele prin „Prima Casa” au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.