Decizia a fost luata in intalnirea de marti a premierului Emil Boc cu reprezentantii bancilor interesate de programul „Prima Casa”, conform Mediafax. La discutie au participat in principal directori ai bancilor care nu au semnat inca conventia de garantare, dar si banci care au aderat deja la acest program.
Razvan Munteanu, vicepresedintelui Raiffeisen, a declarat ca alte probleme discutate la Guvern au fost modul de constituire a asigurarii pentru locuinte si de executare a garantiei in caz de neplata.
„Garantia este irevocabila”, a spus vicepresedintele bancii, la sfarsitul intalnirii de la Guvern.
In forma actuala, conventia prevede anumite situatii in care garantia nu se plateste.
El a aratat ca aceste modificari nu vor schimba structura programului „Prima Casa”.
Conventia este semnata intre Ministerul Finantelor si Fondul National de Garantare pentru IMM, pe de-o parte, si reprezentantii bancilor interesate de acest program.
Guvernul a primit oferte de la 20 de banci pentru credite in valoare totala de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit la 1 miliard de euro.
Persoanele care vor sa ia credite prin programul „Prima Casa” vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.