- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Prima sucursala Bank of Cyprus va deveni operationala in iunie

11 May, 14:15 • Redactia DailyBusiness
Bank of Cyprus (BoC), cea mai mare institutie de credit din Cipru, va deschide luna viitoare prima sucursala bancara in Romania care va pune pe piata in special produse adresate sectorului corporate.
Prima sucursala Bank of Cyprus va deveni operationala in iunie

In luna martie, institutia a inaugurat in Romania operatiunile de leasing si anuntase ca va demara in curand operatiunile bancare pe piata din Romania, dorind sa treaca pe profit inca din 2008, potrivit declaratiei directorului general al BoC Romania, Vassilis Papaioannou.

Reprezentantii BoC au precizat ca institutia va fi initial o banca de nisa. „Produsele de baza vor fi in prima faza cele destinate companiilor. Pentru partea de retail, avem nevoie de retea, iar aceasta se face in timp”, a aratat Papaioannou, citat de NewsIn. „Retailul nu este prioritatea noastra, insa o sa urmarim si noi acest sector”.

„Vrem sa fie operationala cu produsele de baza”, a spus Papaioannou. „Din al treilea an operatiunea din Romania va deveni complet operationala”. Divizia romaneasca va fi axata mai ales pe sectorul corporate si ar putea sa acorde si imprumuturi companiilor straine.

Potrivit presedintelui grupului, Eleftherios Ioannou banca se va axa foarte mult in Romania si pe sectorul imobiliar. ” BoC va finanta constructia de proiecte mari, insa va oferi si credite ipotecare pentru persoanele fizice. Un serviciu, descris de presedintele BoC ca un „atu al grupului”, este factoringul. Banca nu ofera servicii de factoring printr-o divizie speciala, ci prin banca. „Vom oferi factoring si pe piata romaneasca si va fi gestionat de un departament din banca”.

La inceputul anului, mai multe banci straine si-au manifestat intentia de a patrunde pe piata romanesca, Bank of Cyprus si Millenium Bcp (cea mai mare banca privata din Portugalia) declarand inca de anul trecut ca vor sa opereze in Romania. Alte cateva banci care au trimis notificari BNR in acest sens au fost JP Morgan International Bank Limited, JP Morgan Europe Limited, Lombard Odier Darier Hentsch Private Bank Limited si Credit Suisse Luxemburg.

Analistii bancari declarau la inceputul anului ca intensificarea competitiei va conduce la scaderea costului produselor institutiilor financiare. Pana acum, Millenium Bcp detine deja o sucursala bancara in Bucuresti ce va deveni in curand operationala.

„Modificarea spectrului sistemului bancar va avea ca urmare, cel mai probabil, cresterea ofertei de servicii si produse precum si diversificarea acestora. Impactul este de asteptat a fi unul pozitiv din punct de vedere al pretului produselor si serviciilor oferite de institutiile financiare”, declara Florian Libocor, economist in cadrul BRD Societe Generale.

Libocor considera ca scaderea costului produselor bancare va fi un proces natural determinat in principal de aparitia concurentei.

Alti specialisti financiari erau de parere ca actualele conditii impuse de BNR bancilor sunt cele care impiedica si vor impiedica si pe viitor institutiile financiare de pe piata romaneasca sa puna pe piata produse mai atractive ca pret.

Rezervele minime obligatorii ca si alte masuri impuse de BNR sunt costuri impuse institutiilor financiare ce ajung in final sa se reflecte in pretul produselor.

Noii actori bancari se vor confrunta cu aceleasi limitari din partea BNR: „Nu putem subestima dorinta noilor veniti de a-si forma un portofoliu puternic pe termen scurt. Se poate ca acestia sa ofere la inceput conditii avantajoase de creditare pentru clienti. Dar in situatia in care BNR nu relaxeaza conditiile de politica monetara este greu de crezut ca astfel de produse pot fi oferite pe o perioada indelungata de timp.”, considera Florin Citu, Economist Sef in cadrul ING Bank.