- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Primariile pot economisi pana la 4 mil. euro pe an doar din organizare

06 Nov, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Un management unitar al companiilor controlate de primarii poate aduce economii anuale intre 2 si 4 milioane de euro pentru orasele romanesti cu populatie intre 150.000 si 300.000 de locuitori.
Primariile pot economisi pana la 4 mil. euro pe an doar din organizare

Un astfel de management poate fi pus in functiune in urma dezvoltarii unor tehnici de monitorizare (controlling) si a implementarii unui sistem IT, conform oficialilor companiei de consultanta Horvath&Partners.

Functionarea mai eficienta a administratiilor locale din Romania necesita imbunatatirea executarii atributiilor, cresterea calitatii serviciilor si scaderea costurilor, prin optimizarea structurii organizationale si a functiilor operationale, implementarea unui sistem de planificare si raportare printr-un sistem comun de control al lichiditatilor si dezvoltarea de servicii comune la nivelul companiilor publice, se arata intr-un document al companiei de consultanta Horvath&Parteners.

Potrivit expertilor companiei citate, un sistem de optimizare a structurii organizationale cuprinde doua faze principale: un studiu de fezabilitate si realizarea unui management unitar.

Evaluarea institutiilor si companiilor aflate in proprietatea orasului presupune o investitie de circa 20.000 euro, suma care depinde si de marimea oraselor si de numarul organizatiilor din cadrul acestora.

Realizarea managementului unitar al companiilor din proprietatea orasului, adica dezvoltarea unui sistem de controlling si implementarea unui sistem IT, presupune o a doua investitie, care se situeaza intre 40.000-120.000 euro. Durata si valoarea totala a investitiei depind de marimea orasului.

Care ar fi consecintele implementarii unui astfel de sistem? Economii de aproximativ 2-4 milioane de euro pe an (in cazul oraselor de 150.000 – 300.000 de locuitori), rezultate vizibile in scurt timp (1 an), dezvoltarea unei coordonari unitare aliniata la obiectivele strategice ale orasului, sustin specialistii Horvath&Parteners.

Pe de alta parte, implementarea unui astfel de sistem presupune cresterea eficientei si transparentei in ce priveste procesele interne, activitatile, responsabilitatile, imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de catre administratia publica locala.

In paralel, dezvoltarea continua este necesara pentru a face fata competitiei pentru fonduri, din ce in ce mai puternice intre municipalitati.

O parte din aceste fonduri de dezvoltare provin din surse externe (fonduri europene sau fonduri alocate de catre bugetul central), insa fara fonduri proprii este dificila atragerea fondurilor externe. Cu economii realizate prin eficientizarea functionarii institutionale si organizationale a administratiei locale, orasele pot participa cu sanse mai mari in competitia pentru atragerea de fonduri externe de dezvoltare.

Un exemplu al eficientei implementarii unui astfel de sistem este orasul Debrecen din Ungaria. (serviciul financiar, achizitii, serviciul clienti), unde municipalitatea a generat economii de 10 milioane de euro in ultimii 3 ani. Companiile din proprietatea orasului au devenit profitabile, sumele economisite fiind directionate inspre dezvoltarea interna (aeroport, sali de sport), conform Horvath&Partners..

O analiza realizata de compania de consultanta Horváth & Partners pe parcursul lunilor iulie, august si septembrie arata ca in momentul de fata majoritatea oraselor din Romania se confrunta cu provocari majore, care determina intensificarea nevoii de schimbare a modului de coordonare a administratiilor locale.

Aceasta schimbare este ceruta de exigentele Uniunii Europene, dificultatile financiare, lipsa transparentei organizationale si a activitatilor si cresterea numarului atributiilor odata cu autonomia administratiei publice locale.

In comparatie cu alte tari, majoritatea municipalitatilor din Romania se confrunta cu dificultatea transparentei si controlul institutiilor publice.

Din perspectiva Horváth & Partners, prea putine orase romanesti dispun de un concept clar si actual de dezvoltare.

Definirea prioritatilor de dezvoltare este importanta pentru a schimba actuala practica generala, conform careia conceptul de dezvoltare urban trebuie modelat dupa pretentiile investitorilor, care au „fantezii” proprii in aceasta privinta, explica consultantii Horvath & parteners.

Horváth & Partners este de 10 ani partenerul principal al oraselor/ municipalitatilor din Ungaria si Germania, contribuind la cresterea performantei si introducerea tehnicilor moderne de conducere in institutiile si companiile administratiei publice locale. Clientii principali in acest domeniu sunt orasele cu peste 50.000 de locuitori, acestea avand 8-15 companii proprii (companii de furnizare a serviciilor comunitare: de administrare si conditionare a apelor, energie termica, televiziune locala etc.) si diverse institutii, in numar de 20-50.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...