Iulie a venit totodata cu majorarea pretului tigarilor, scumpirile de pe acest segment si cele ale preturilor la legume si fructe fiind compensate doar partial de ieftinirea serviciilor a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).
Inflatia pe iulie este unul din indicatorii in functie de care se poate spune cat de sustenabila este prognoza pentru 2007 (de 3,9%, in ultimul raport trimestrial prezentat de banca centrala), declara recent pentru DailyBusiness Lucian Anghel, economist sef al Bancii Comerciale Romane.
Analistul financiar preciza ca inflatia din luna precedenta va fi prima care va reflecta efectele secetei resimtite in evolutia preturilor volatile.
Conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica, indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in iulie cu 0,29% fata de luna iunie.
Scumpirile la legume, fructe si tigari au generat un efect de urcare a inflatiei cu 0,31%, fructele proaspete inregistrand in medie un avans 3,20% in luna iulie fata de luna anterioara. Preturile citricelor si fructelor meridionale au urcat si ele cu peste 1%.
Marfurile nealimentare, cu cea mai mare pondere in IPC, s-au scumpit in medie cu 0,44%. In schimb, tarifele serviciilor au scazut in iulie cu 0,67% fata de luna precedenta, dupa ce coborasera si in iunie cu 0,1% comparativ cu luna mai.
Pretul serviciilor a scazut in iulie, fiind determinat in special de scaderea preturilor la serviciile de telefon (cu 3,38%) si la transportul aerian (cu 2,9%).
Scaderi usoare de preturi s-au mai inregistrat in iulie la chirii (cu 0,01%) si la cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu invatamantul si turismul (cu 0,03%), in timp ce scumpiri semnificative, de aproximativ 0,7% fata de luna anterioara, s-au inregistrat la serviciile de apa, canal, salubritate, la reparatii auto, electronice si lucrari foto si la ingrijirea medicala.