- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Prin noi insine!\” revine in actualitate: Business-ul nu mai asteapta ajutor de la guvern pentru a iesi din criza

20 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Oamenii de afaceri au renuntat sa mai astepte masurile anti-criza promise de politicieni si lanseaza o noua versiune a celebrei teorii economice din anii 1920, "Prin noi insine!". Ei cer guvernului doar sa asigure un cadrul fiscal stabil, urmand ca de iesirea din criza sa se ocupe singuri.
\Prin noi insine!\ revine in actualitate: Business-ul nu mai asteapta ajutor de la guvern pentru a iesi din criza

„Cine mai crede ceva din ce aude la televizor, din discursurile politicienilor, inseamna ca nu traieste in Romania!”, declara, pentru DailyBusiness.ro, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

S-au dus vremurile cand reprezentantii business-ului, patronatele, asociatiile profesionale, Consiliul Investitorilor Straini si alte organizatii reprezentantive participau la discutiile cu autoritatile pentru a realiza un plan de masuri anti-criza. Acum, la aproape un an de cand Romania a intrat in „hard landing„, prabusindu-se de la o crestere economica de peste 8 procente, la o scadere de 8,5%, lucrurile au devenit foarte clare.

Oamenii de afaceri spun ca traim doua realitati paralele – una in care investitorii sunt nevoiti sa testeze curbe de sacrificiu, in tentativa de a salva o economie umflata pe tranzactii speculative, si o alta in care politicul guverneaza un sistem birocratic supra-dimensionat, in care eficienta si performanta se masoara in voturile milioanelor de bugetari, iar „colacul de salvare” il reprezinta acordul cu FMI.
[quote=Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri]Criza de pe scena politica a determinat companiile sa isi ia propriile masuri anti-criza si sa nu mai astepte interventia statului, cum s-a intamplat in alte tari[/quote]
„Nici daca am dori sa mai discutam cu autoritatile, nu am prea avea cu cine”, spune Pogonaru. „Daca nu ne luam propriile masuri, acum eram de mult in faliment”, declara, la randul sau, Ioan Niculae, presedintele Interagro, unul dintre cei mai mari investitori in economie.

In conditiile in care statul, dincolo de plata datoriilor si a TVA-ului, nu a schitat niciun gest semnificativ pentru a ajuta mediul de afaceri, organizatiile patronale au renuntat sa mai discute cu guvernul, lansand in schimb propriile programe anti-criza, menite sa stimuleze afacerile din economie.

„Marile probleme ale economiei, in momentul de fata, sunt blocajul financiar si asigurarea pietelor de desfacere. Exista discutii la nivelul organizatiilor profesionale, in general intre partenerii de afaceri pentru a rezolva aceste probleme. Nimeni nu isi mai permite sa astepte solutiile de la guvern”, a spus Pogonaru.

Daca pe termen scurt, efectele au fost dure – disponibilizari de personal, reduceri de salarii etc., pe termen mediu si lung, efectele vor fi benefice.

„Mediul de afaceri si-a rezolvat singur problemele si le va rezolva si in continuare, incercand sa supravietuiasca crizei„, spune omul de afaceri Adrian Porumboiu, presedintele Grupului Racova.

„Sunt multe domenii in care business-ul a incercat sa isi reduca volumul derulat cu statul chiar daca reprezenta o sursa puternica de profit. Motivul? Indecizia devenita proverbiala pe care o afiseaza autoritatile”, a mai spus Porumboiu.

Un cadrul fiscal stabil, singura revendicare

Daca initial cereau ajutoare de stat, investitii in infrastructura, stimulente pentru reinvestirea profitului, pentru plata la timp a taxelor si impozitelor si pentru angajarea de someri, reprezentantii mediului de afaceri au ajuns sa mai solicite un singur lucru – stabilitatea fiscala. Si asta intr-o perioada in care pe scena politica se vehiculeaza varianta majorarii TVA-ului sau cotei unice.

„Mentinerea unei stabilitati in domeniul fiscal trebuie sa fie un obiectiv ferm al autoritatilor, pentru a asigura un mediu legislativ stabil in situatia actuala, iar acesta reprezinta elementul-cheie prin care Romania continua sa atraga noi investitii”, a declarat Serban Toader, senior sartner KPMG si responsabil pe axa de fiscalitate in cadrul Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

Potrivit CIS, organizatie care are peste 100 de companii membre, a caror investitie cumulata in Romania depaseste suma de 16 miliarde de euro, reprezentand aproximativ doua treimi din volumul total al investitiilor straine din tara, mentinerea cotelor actuale de impozit si TVA ar trebui „sa fie un obiectiv ferm al autoritatilor„.

Shachar Shaine, presedintele companiei United Romanian Breweries Bereprod, recomanda ca alternativa pentru cresterea veniturilor bugetare largirea bazei de impozitare si eficientizarea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor.

„O majorare a taxelor, in aceasta perioada de criza, ar reprezenta cea mai mare lovitura pe care statul ar putea sa o dea mediului de afaceri”, spune Florin Pogonaru, presedintele AOAR. „Speram ca noul guvern, rezultat dupa prezidentiale, sa dea dovada, macar de aceasta data, de responsabilitate”, considera Pogonaru.

Economia reala, decuplata de la criza politica?

Cat de mult influenteaza criza politica economia romaneasca? O intrebare la care raspunsurile sunt impartite.

Unii investitori, precum omul de afaceri Dan Sucu, care controleaza grupul de firme Mobexpert, spun ca scandalurile politice genereaza un sentiment de insecuritate in randul clientilor, iar acest lucru se vede in vanzari.

Altii spun insa ca evolutiile de pe scena politica nu mai impresioneaza pe nimeni. „Poate firmele isi intarzie putin planurile, mai degraba pe fondul crizei economice globale decat pe fondul ultimelor evolutii politice”, spune Hans Smaling, consilierul pe probleme de comert si economie al Ambasadei olandeze la Bucuresti, citat de AFP.
[quote=Hans Smaling, consilier Ambasada Olandei]Oamenii care doresc sa investeasca in Romania gandesc pe termen lung. Criza politica nu va schimba asta[/quote]
Potrivit expertului Andrei Puscaragiu, sales manager Deltastock, nici pietele financiare nu au resimtit socul schimbarilor politice.

„Daca situatia de pe scena politica nu va deraia si factorii decizionali se vor pune de acord in timp util in ceea ce priveste alegerea viitorului prim-ministru, astfel incat guvernarea tarii sa nu fie lasata la voia intamplarii, scenariul de baza cel mai probabil ramane acela in care investitorii vor urmari atat evolutia pietelor externe, cat si rezultatele financiare la noua luni ale companiilor listate pe bursa”, a afirmat expertul intr-o analiza a impactului caderii guvernului Boc asupra pietelor.

Potrivit unei analize a AFP, oamenii de afaceri straini afirma ca, in pofida incertitudinilor politice de moment, pe termen mediu si lung in Romania se fac afaceri bune. Ce dovada mai buna, spun jurnalistii, ar fi alta decat rezultatele unor companii ca Erste (BCR), BRD Groupe Societe Generale, Carrefour, Orange, Dacia-Renault care toate au inregistrat profit in Romania anul 2009, mult peste cel inregistrat in alte tari.

„Romania ramane atractiva, pentru ca avem atatea de facut pentru a ajunge din urma tarile din UE, incat e loc de afaceri pentru zeci de ani de acum incolo„, declara omul de afaceri Florin Pogonaru, pentru DailyBusiness.ro.

Fapt scos in evidenta si de investitorii straini membri ai CIS, care vad cele mai mari oportunitati in infrastructura, agricultura, constructii si energie.

„Prin noi insine”, o varianta mereu la moda

Potrivit oamenilor de afaceri, decuplarea business-ului de politic nu va putea continua la nesfarsit. Dezvoltarea economiei va depinde si de modul in care noul guvern va dezvolta cadrul legislativ, in special pe segmentul fiscal.

„Este necesara introducerea unei legislatii fiscale de relansare economica, care sa permita contribuabililor sa isi declare voluntar obligatiile fiscale reale, precum si sa le dea acestora posibilitatea de a-si negocia direct impozitele cu autoritatile fiscale.Totodata, ar trebui elaborate strategii fiscale coerente pe termen mediu si lung„, afirma, recent, Shachar Shaine, presedintele Consiliului Investitorilor Straini.

Dincolo de schimbarile la nivel fiscal, menite sa stimuleze colectarea si sa reduca nivelul economiei negre, oamenii de afaceri cred ca este necesara o legislatie care sa stimuleze capitalul autohton, bineinteles in limitele legislatiei europene.

Porumboiu de la Racova (agricultura), Niculae de la Interagro (industria chimica), Nicolae de la Brasov (constructia de masini), chiar si controversatul Dinu Patriciu sunt vazuti ca exponentii unei economii nationale construita cu capital atohton, care ar putea evita mai bine, pe viitor, efectele negative ale dinamicii capitalurilor speculative.

Asemenea masuri fiscale au fost luate, de altfel, in perioada interbelica. Atunci au fost puse in practica legi precum cea privind stabilizarea monetara din 1929, ce a pus capat procesului inflationist, sau cea privind comercializarea si controlul intreprinderilor economice ale statului si legea minelor (1924), ce au generat un avans puternic al productiei extractive si industriale, si reforma agrara din 1921, care a transformat Romania in „granarul Europei”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci