Decizia judecatorilor a suspendat si efectele hotararii, iar privatizarea producatorului de medicamente va trebui oprita temporar.
Vasile Stanga, liderul de sindicat de la Antibiotice SA, a declarat ca sindicatul va intenta un nou proces Guvernului, in cel mai scurt timp, pentru a obtine anularea hotararii.
„Temerile noastre privind Hotararea de Guvern 1400/2007, care stabileste ca pachetul de actiuni detinute de AVAS la Antibiotice sa fie valorificat prin metoda de licitatie cu strigare, s-au adeverit, atat timp cat instanta de judecata, in urma cererii noastre, a admis suspendarea efectelor acestei hotarari, pe care noi o consideram nelegala”, a declarat, pentru NewsIn, Vasile Stanga. „Din acest moment, hotararea nu mai poate produce efecte, acest lucru insemnand sistarea oricaror efecte pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti pe fondul cauzei, privind anularea hotararii in totalitatea ei”, a mai spus Stanga.
Avocata sindicalistilor, Nicoleta Balica, a declarat ca hotararea Completului de la Curtea de Apel Iasi nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema, pana la data de 18 februarie.
Privatizarea producatorului iesean de antibiotice a intrat in linie dreapta odata cu publicarea anuntului de privatizare, in data de 24 decembrie 2007. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a pus in vanzare pachetul de 53,0173% din actiuni detinut de stat la Antibiotice, la un pret de pornire al licitatiei cu strigare de 2 lei/actiune – aproximativ 130 milioane de euro. Pretul este stabilit in urma unei evaluari complexe, realizata de un consultant international, firma AT Kearney GmbH.
Pentru participarea la licitatie, potentialii cumparatori trebuia sa depuna la sediul AVAS documentele de participare stabilite prin dosarul de prezentare, cel mai tarziu cu o zi lucratoare inainte de data fixata pentru inceperea licitatiei, 18 martie 2008.
Antibiotice Iasi este una dintre cele mai importante societati din industria farmaceutica romaneasca si ultima companie din domeniu detinuta de catre statul roman. Societatea a realizat in 2006 un profit de 24 milioane de lei, iar la 30 septembrie 2007, profitul estimat era de 28 milioane de lei.