- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Privatizarea Antibiotice Iasi, posibil business imobiliar?

13 Dec, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Noile reguli de privatizare adoptate de stat la sugestia UE starnesc controverse. Vanzarea companiei Antibiotice Iasi catre investitorul care vine cu cea mai buna oferta financiara va transforma firma de medicamente intr-o afacere imobiliara, estimeaza sindicatele si politicienii, in timp ce reprezentantii statului ridica din umeri, afirmand ca legea europeana le impune sa aleaga "pretul cel mai bun".
Privatizarea Antibiotice Iasi, posibil business imobiliar?

Vanzarea Electroputere Craiova a fost primul „experiment” in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a vandut pachetul majoritar de actiuni fara a mai impune, ca in anii trecuti, clauze privind pastrarea obiectului de activitate, a numarului de salariati si nici macar plata intr-un anumit termen a datoriilor si investitiilor asumate.

La Electroputere, numarul celor care au contestat vanzarea au fost destul de putini, in ciuda caracterului controversat al investitiei sauditilor de la Al Arrab, lucru recunoscut inclusiv de AVAS. DailyBusiness a scris in luna noiembrie, citand surse din piata, ca valoarea terenurilor societatii depaseste 120 de milioane de euro, in timp ce sauditii nu au platit efectiv decat 2,3 milioane de euro, luandu-si libertatea, prin contract, de a modifica obiectul de activitate al societatii si de a achita restul investitiilor asumate, inclusiv plata datoriilor, in masura in care performanta economica a societatii o va permite. In schimb, in cazul Antibiotice Iasi, considerata in industria farmaceutica drept o adevarata „perla a coroanei”, controversele au pornit chiar inainte de privatizare, programata sa inceapa in luna ianuarie 2008.

Sindicatele si oficialitatile din Iasi au acuzat faptul ca privatizarea societatii prin licitatie publica va atrage doar speculatorii imobiliari, avand in vedere ca sediul societatii se afla la marginea Iasiului, intr-o zona considerata optima pentru dezvoltarea unor complexuri rezidentiale.

„La o licitatie cu strigare se poate prezenta oricine, inclusiv un om de afaceri care sa dezvolte in zona un supermarket sau un cartier de vile”, a declarat Vasile Stanga, liderul sindicalistilor de la Antibiotice.

Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie (FSLCP) a anuntat, pe de alta parte, ca privatizarea Antibiotice este „inoportuna”, in conditiile in care aceasta este profitabila, nu a produs pierderi economice si nu constituie un factor de instabilitate sociala.

„Corului” protestatarilor la adresa deciziei AVAS i s-au adaugat si autoritatile locale din Iasi. Gheorghe Nichita, primarul orasului, a acuzat o privatizare „lipsita de transparenta”, iar Dan Carlan, liderul PD Iasi, a precizat ca se „pregateste un tun imobiliar”.

„Orice mafiot rus, orice smenar de terenuri care dispune de bani suficienti, poate cumpara 53% din aceasta bijuterie si sa o faca praf, in intregul sau”, a spus senatorul Dan Carlan.

AVAS: Acestea sunt regulile jocului, dupa ele ne ghidam

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului respinge insa toate acuzatiile si afirma ca privatizarea Antibiotice Iasi va fi una corecta si transparenta, la fel ca in cazul Electroputere Craiova.

Razvan Orasanu, fost presedinte AVAS si actual membru in Consiliul de Indrumare si Supraveghere al institutiei, a declarat, pentru DailyBusiness, ca privatizarea prin licitatie publica cu strigare va atrage un investitor in industria farmaceutica, o investie imobiliara fiind nerentabila.

„Argumentele pentru o privatizare de succes sunt multiple. Firma are profit, o piata de desfacere internationala, o linie de productie moderna si un personal calificat. Sa vii sa inchizi tot si sa te apuci sa construiesti vile sau sa vinzi terenurile, mi se pare o prostie. E mai profitabil sa produci si sa vinzi medicamente, pe termen lung, decat sa transformi fabrica intr-o afacere imobiliara”, a declarat Orasanu.

„Ca si in cazul Electroputere, si la Antibiotice regulile sunt clare. Privatizarea va avea loc la vedere, prin licitatie publica, pe ideea celui mai bun investitor”, spune, pe de alta parte, Constantin Botez, vicepresedintele AVAS.

„Trebuie sa respectam legislatia europeana in materie. Daca am cere pastrarea obiectului de activitate, a numarului de salariati, daca i-am stimula prin stergerea datoriilor sau alte masuri similare, ar insemna sa influentam mediul concurential, ceea ce nu ne dorim. Astea sunt regulile jocului, dupa ele ne ghidam”, a declarat, pentru DailyBusiness, Constantin Botez.

Senatorul liberal Relu Fenechiu, seful PNL Iasi, spune ca privatizarea Antibiotice nu poate fi, sub nicio forma, privita ca o speculatie imobiliara, in conditile in care valoarea terenurilor detinute de companie este una incomparabil mai mica decat valoarea reala a societatii.

„Comisia Europeana are norme foarte clare. Orice prevedere dintr-un caiet de sarcini al unei asemenea licitatii ar putea fi considerata drept un ajutor de stat. Efectul ar fi atacarea in justitie a licitatiei. Nu are sens ce sustin domnii Carlan si Nichita, valoarea activitatii la Antibiotice este mult mai mare decat valoarea celor 50 hectare pe care le are in patrimoniu”, a declarat senatorul.

AVAS a anuntat ca vrea sa vanda pana in 2008, folosindu-se de noile metode de privatizare, toate cele 65 de societati unde detine pachete majoritare de actiuni si alte aproape 300 de societati cu pachete minoritare.

„Razboiul” pe Antibiotice se muta in instanta

Sindicatele nu accepta insa argumentele si asigurarile AVAS si au decis sa actioneze in judecata privatizarea Antibiotice, atunci cand va fi realizata, fapt ce ar putea duce la suspendarea afacerii.

„Din moment ce va fi atacata, se suspenda si aplicarea hotararii de Guvern. Noi vom ataca decizia la Judecatoria Iasi. Asta a devenit singura sansa sa mai salvam societatea sau vom intra in greva generala”, a declarat liderul sindical Vasile Stanga. Sindicalistii de la Antibiotice sunt sustinuti in demersul lor de Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie (FSLCP).

Demersului sindicatelor i se adauga si cel al politicienilor. Primarul Nichita a declarat ca va sesiza toate autoritatile statului, inclusiv Presedintia, cu privire la afacerea Antibiotice.

„Voi trimite scrisori de protest la Guvern, in calitatea mea de primar al Iasiului. Trebuie sa facem front comun sa oprim aceasta metoda de privatizare. Cine va cumpara Antibiotice, o poate inchide oricand, este bunul lui. Graba liberalilor de a privatiza Antibiotice se explica prin faptul ca vor sa mai aprinda ceva acum pe final de guvernare”, a declarat liderul PSD Gheorghe Nichita.

Privatizarea Antibiotice incepe in ianuarie 2008

Procesul de privatizare a societatii Antibiotice Iasi va incepe la sfarsitul lunii ianuarie 2008, vanzarea pachetului majoritar de actiuni, de 53,027%, urmand sa se desfasoare prin metoda licitatiei cu strigare.

Antibiotice are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat in 454,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. AVAS detine 53,027% din capitalul social al Antibiotice, iar printre actionarii minoritari se numara SIF Oltenia (10,09%) si Citibank Romania (5,05%).

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a inregistrat, in trimestrul 3 din 2007, o cifra de faceri de 48,53 milioane lei (14,97 mil. euro), in crestere cu 10,34% fata de aceeasi perioada anului trecut, insa profitul net a scazut cu 22,36%, pana la 2,53 milioane lei (780.864 euro).

In primele trei trimestre ale anului 2007, afacerile companiei au avansat cu 14,9%, pana la 150,5 milioane lei (45,46 mil. euro), iar profitul net este de 23,25 milioane lei (7 mil. euro), mai mare cu 22% in comparatie cu perioada ianuarie-septembrie 2006.

Reprezentantii companiei estimeaza pana la finele anului o cifra de afaceri de 234,5 milioane lei (71 mil. euro), cu circa 20% mai mult decat afacerile incheiate in 2006 si un profit net de peste 30 milioane lei (9.06 mil. euro), cu 26% peste rezultatul anul trecut.

Compania prevede in 2007 venituri totale de 242 milioane lei (73,11 mil. euro) si cheltuieli totale de 205,5 milioane lei (62,08 mil. euro).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte regulile. A fost complet interzis
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte ...
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul de schi
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul ...
Cum pot pierde șoferii permisul de conducere. Greșeala care îți poate lăsa mașina pe dreapta
Cum pot pierde șoferii permisul de conducere. Greșeala care îți poate lăsa mașina pe dreapta
Cresc accizele cu 4,4% la băuturile alcoolice. Cât vor plăti românii pentru tărie și vinuri spumante de la 1 ianuarie 2025
Cresc accizele cu 4,4% la băuturile alcoolice. Cât vor plăti românii pentru tărie și vinuri spumante ...
Cum se păstrează, de fapt, pâinea proaspătă. Nu se ține nici în frigider, nici în coș. Trucul pe care ar trebui să îl știe orice gospodină: „Conține aproximativ 50% carbohidrați”
Cum se păstrează, de fapt, pâinea proaspătă. Nu se ține nici în frigider, nici în coș. Trucul ...
Prognoză meteo AccuWeather decembrie București. Când va ninge în Capitală
Prognoză meteo AccuWeather decembrie București. Când va ninge în Capitală
Economia României, în pragul unui test major! Avertismente dure de la Comisia Europeană
Economia României, în pragul unui test major! Avertismente dure de la Comisia Europeană
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!