- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Privatizarea Antibiotice: Statul anticipeaza succesul, dar investitorii lipsesc

01 Feb, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Autoritatile anunta deja succesul privatizarii companiei Antibiotice, in timp ce la Iasi, conducerea fabricii se plange de lipsa de interes a investitorilor.
Privatizarea Antibiotice: Statul anticipeaza succesul, dar investitorii lipsesc

Privatizarea Antibiotice Iasi, companie considerata a fi, alaturi de Oltchim Rm.Valcea, una dintre ultimele piese grele din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), starneste controverse.

O afacere de succes sau un esec de proportii? Acestea pot fi doua variante extreme pentru compania considerata in industria farmaceutica drept o adevarata „perla a coroanei”, pentru care AVAS spera sa incaseze 130 de milioane de euro in schimbul pachetului de 53% detinut. Compania este profitabila: pentru 2007, profitul estimat depaseste 30 milioane lei, cu 26% peste rezultatul anul trecut si o cifra de afaceri de 234,5 milioane lei, cu circa 20% mai mult decat afacerile incheiate in 2006, de 195,68 milioane lei.

Privatizarea, ce ar urma sa se desfasoare prin licitatie publica cu strigare, pe 18 martie, a atras pana in prezent 53 de scrisori de intentie de la investitori interesati de preluarea pachetului de 53,0173% din actiunile producatorului de medicamente, informeaza AVAS. Un succes garantat, crede Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii.

„Numarul mare de scrisori de intentie, mesajele pe care le primim zilnic de la ambasadorii nostri, toate acestea ne arata ca investitorii sunt interesati de Antibiotice. AVAS este hotarata sa desfasoare privatizarea in mod transparent si cu respectarea celor mai bune practici la nivel international si sunt convins ca rezultatul va fi foarte bun”, a declarat, acum cateva zile, Teodor Atanasiu.

Pe de alta parte, la Iasi, acolo unde isi are sediul societatea, aproape nimeni nu a auzit de zecile de investitori amintiti de AVAS in comunicatul trimis mass-media.

„AVAS a pus in vanzare un dosar de prezentare a Antibiotice Iasi, incepand cu 14 ianuarie 2008 si a anuntat ca alte date despre firma pot fi accesate pe un site unde se primeste acces in mod special, pentru care se plateste o taxa. Dupa acest anunt, noi nu am primit decat o singura solicitare, de la o firma din Grecia”, a declarat Paula Coman, seful Departamentului Financiar Contabil de la Antibiotice Iasi.

Oficialul firmei iesene spune ca, la precedenta tentativa de privatizare, zeci de reprezentanti ai unor posibili investitori au cumparat informatiile despre firma, iar acum nu intelege de unde aceasta lipsa de interes.

„La precedenta intentie de privatizare, au fost nenumarate firme care au venit aici, au vizitat firma, practic nu aveam timp sa ii planificam pe toti. Imi este greu sa explic aceasta lipsa de interes. Suntem o firma mare, functionam intr-o piata farmaceutica dinamica, ar trebui ca cei interesati sa vina si sa vada cum functioneaza fabrica, sa se intereseze de rezultate”, a mai spus Paula Coman.

Unii analisti sunt de parere ca situatia se poate rezolva in doua feluri: fie investitorii vor aparea pe ultima suta de metri, fie AVAS va fi nevoita sa reia procesul de privatizare, cu o valoare diminuata a activelor.

Parerea sindicatelor: Se pregateste un tun imobiliar

Sindicatele de la Antibiotice Iasi au o explicatie pentru faptul ca doar un singur investitor, din cei 53 despre care AVAS spune ca ar fi interesati de fabrica de medicamente, a cerut datele companiei pentru a se pregati pentru licitatia din 18 martie.

„Aceasta situatie demonstreaza in mod evident ca nu performanta economica a Antibiotice Iasi este cea care ii intereseaza pe investitori. Privatizarea se anunta a fi un tun imobiliar”, a declarat liderul sindical Vasile Stanga. Firma ieseana detine vaste suprafete de teren in apropierea Iasiului, terenul fiind pretabil pentru constructii imobiliare.

Sindicatele au actionat in judecata AVAS pentru faptul ca a decis privatizarea societatii prin licitatie publica cu strigare, metoda care, spun ei, va face ca orice speculant imobiliar sa poata sa cumpere fabrica si sa vanda terenurile, iar firma sa fie inchisa.

„Am cerut in instanta suspendarea acestei hotarari de guvern. Am avut doua termene pana acum, luni vom mai avea unul, si speram sa blocam aceasta privatizare. Pe noi tot ne ametesc cei de la AVAS ca nu este cineva nebun sa dea bani multi si sa inchida fabrica si sa faca blocuri. Sunt simple povesti pentru ca nu exista nicio garantie, pentru ca licitatia cu strigare elimina orice conditionare in achizitionarea pachetului de actiuni”, a mai declarat sindicalistul.

AVAS invoca legislatia europeana

In ciuda semnalelor de alarma lansate de sindicalisti dar si de politicienii din Iasi, AVAS este decisa sa continue privatizarea, asa cum a inceput-o, adica prin vanzarea pachetului de actiuni prin licitatie publica. Investitorii isi pot depune cererile de participare la licitatie pana pe 17 martie, cu o zi inainte de licitatia ce va avea loc la sediul AVAS.

„Ca si in cazul Electroputere, si la Antibiotice regulile sunt clare. Privatizarea va avea loc la vedere, prin licitatie publica, pe ideea celui mai bun investitor”, a declarat Constantin Botez, vicepresedintele AVAS.

„Trebuie sa respectam legislatia europeana in materie. Daca am cere pastrarea obiectului de activitate, a numarului de salariati, daca i-am stimula prin stergerea datoriilor sau alte masuri similare, ar insemna sa influentam mediul concurential, ceea ce nu ne dorim. Astea sunt regulile jocului, dupa ele ne ghidam”, a mai spus Botez.

AVAS a anuntat, de altfel, ca vrea sa vanda, folosindu-se de noile metode de privatizare, toate cele 65 de societati unde detine pachete majoritare de actiuni si alte aproape 300 de societati cu pachete minoritare.

Interes pentru Antibiotice pe piata indiana

Faptul ca privatizarea ar putea fi totusi, pana la urma, una de suces, pare sa fie sustinuta si de semnalele venite din piata internationala. Publicatia Economic Times a scris, zilele trecute, ca firmele farmaceutice indiene Ranbaxy Laboratories, Dr Reddy’s Laboratories si Lupin ar putea fi interesate sa preia o participatie de 53% la producatorul roman de medicamente.

Malvinder Singh, directorul general al Ranbaxy Laboratories, a declarat ca societatea este interesata de noi achizitii pe pietele emergente, iar jurnalistii indieni cred ca Romania ar putea fi principala piata de achizitii si asta in conditiile in care Ranbaxy Laboratories este deja prezenta pe piata romaneasca. Firma a cumparat, in 2006, producatorul de medicamente Terapia Cluj-Napoca.

Dr Reddy’s Laboratories si Lupin si-au anuntat de asemenea interesul pentru achizitii pe pietele emergente, in special din Europa de Est, jurnalistii comentand ca, prin preluarea unei fabrici europene, ar putea astfel sa intre puternic pe piata europeana.
Statul roman vrea minim 130 mil. euro pentru Antibiotice Iasi

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului spera sa obtina, in urma licitatiei din 18 martie, minim 130 de milioane de euro, cu 5% peste pretul de evaluare al societatii.

Pretul de pornire al licitatiei cu strigare va fi de 2 lei/actiune.

Antibiotice are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat in 454,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. AVAS detine 53,027% din capitalul social al Antibiotice, iar printre actionarii minoritari se numara SIF Oltenia (10,09%) si Citibank Romania (5,05%).

Urmărește Daily Business pe Google News